Index Vakbarát Hírportál

Schmidt Mária: Putyin nem a jövőt akarja megnyerni, hanem a múltat akarja kiigazítani

2022. május 20., péntek 20:37

Oroszország értelmetlen háborút folytat, amivel csak azt érik el, hogy kiiratkoznak Európából – ezt mondta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója az amerikai konzervatívok magyarországi rendezvényén, a CPAC Hungaryn.

A konferencián Schmidt Mária a nemzeti identitás fontosságáról beszélt. Hangsúlyozta, hogy szerinte az ukránok azért tudnak ilyen elszántan ellenállni, mert ragaszkodnak a nemzeti identitásukhoz, és „a hazájukért, függetlenségükért és szuverenitásukért” küzdenek. 

Schmidt Mária arra is emlékeztetett,  hogy történelmileg Közép-Európára a német és orosz birodalmi törekvések jelentettek veszélyt. Ehhez képest Németország szerinte lassacskán katonailag, politikailag és gazdasági szempontból is jelentéktelenné válik amiatt, hogy feladták a saját identitásukat, miközben az oroszok háborút indítottak azért, ami a múltban az övék volt, ahelyett, hogy a jövőre fókuszálnának. 

Putyin nem a jövőt akarja megnyerni, hanem a múltat akarja kiigazítani. Nem a világot akarja megváltoztatni, még csak nem is az erőviszonyokat akarja módosítani, hanem a történelemkönyveket akarja újraírni. Közben épp most iratkozik ki Európából 

– fogalmazott Schmidt Mária, hozzátéve azt is, hogy az oroszok háborúja közvetve veszélyt jelenthet Magyarország szuverenitására is.

Ezután azzal folytatta, hogy az Egyesült Államok is birodalomépítésre törekszik, holott Donald Trump idején abban bíztak, hogy véget ért a demokráciaexport korszaka. Szerinte ehhez képest Joe Biden kormányzata még az Obama-kormányon is „túltesz kulturális imperializmusának intenzitásával és kíméletlen birodalmasító politikájával”.

Beszéde végén Schmidt Mária azt is hangsúlyozta, hogy korábban az Európai Unió békét, jólétet és egyenlő döntéshozatalt ígért, most viszont az ukránok adandó fegyverszállítmányokról és az oroszok elleni, gazdaságilag hátrányos szankciókról beszélnek, amelyek az egész európai gazdaságot tönkretehetik.

A szankciók elsöprik az európai jólétet. energiahiány, munkanélküliség, infláció, sőt, élelmiszerhiány fenyegetheti polgárainkat

– mondta beszédében, hozzátéve azt is, hogy az unió „a legitimitásával” játszik.

Végül kifejtette, hogy Magyarország az unión és a NATO-n belül is határozottan képviseli a saját érdekeit, még úgy is, hogy ez „felidegesíti szövetségeseinket, kiidegeli barátainkat”. Mindemellett szerinte szükség van erre a fellépésre a magyar szuverenitás védelme érdekében, amelyért „minden nap újra meg újra meg kell küzdeni.

Schmidt Mária nemrég az Index Kibeszélő című műsorának is vendége volt, ahol elsősorban a magyar belpolitikáról beszélt.

Rovatok