Index Vakbarát Hírportál

2023 végéig tarthat az uniós költségvetési engedékenység

2022. május 23., hétfő 10:14

Az eredetileg a koronavírus-járvány miatt bevezetett, majd az egyes hullámok miatt újra és újra meghosszabbított Stabilitási és Növekedési Paktum alóli mentesség további kitolását az ukrajnai háború és az abból fakadó gazdasági nehézségek indokolják.

Hétfőn az Európai Bizottság formálisan is javasolni fogja a tagországoknak, hogy a koronavírus-járvány 2020 tavaszi felfutásakor bevezetett uniós költségvetési engedékenységet ez év vége helyett 2023 végéig tartsák fenn – írja az Infostart.

A lap emlékeztet: a tagállami költekezés – a költségvetési hiány és az államadósság – szabadjára engedett állapotát eredetileg csak 2022 végéig akarták nyitva hagyni, és már ez is engedmény volt ahhoz képest, hogy 2020 márciusában még úgy számoltak Brüsszelben, hogy 2021 végén már visszaállhatnak a korábbi előírások betartatásához. A járvány újabb hullámai miatt azonban a 2022-es újraaktiválás lehetetlenné vált, így lett következő határidővé 2022. december 31.

A legújabb, immár 2023 végéig kitolt engedményt több, egymással összefüggő körülmény indokolja, köztük

Mindezek együttesen lehetetlenné tennék, hogy a tagállamok ez év végéig vissza tudjanak térni az EU Stabilitási és Növekedési Paktumának küszöbszámaihoz. A paktumot eredetileg 1997-ben vezették be, a részletekről itt írtunk korábban.

(Borítókép: Leon Neal/Getty Images)

Rovatok