Index Vakbarát Hírportál

DK: Orbán Viktor új adóit a magyar emberek fizetik ki

2022. május 25., szerda 20:17 | aznap frissítve

Az ellenzéki pártok reagáltak az új kormány első ülését követő rendkívüli döntésekre. Orbán Viktor jelentette be szerdán, hogy megadóztatják a bankokat, a nagy cégeket, továbbá létrehozzák a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a bejelentett rendkívüli döntések nem jelentenek mást, mint hogy végső soron „a törvénytelen kormány” a magyar emberekkel fizetteti meg „az elhibázott politikája, a mértéktelen lopás és az esztelen költekezések árát”.

Teljesen nyilvánvaló ugyanis, hogy ezek a cégek a rendkívüli adójukat a szolgáltatásaik árának emelésével fogják előteremteni. Orbán így lopja meg és csapja be újra és újra a magyarokat: Orbán új adóit a tisztességes magyar emberek fogják kifizetni

– közölte Kálmán Olga, a DK frakciószóvivője:

Ugye tudod, hogy mindezt valóban te fogod kifizetni? Vettem egy cetlit és egy filctollat, és röviden levezettem. Ennyi

– reagált a miniszterelnök bejelentésére Molnár Csaba, a DK európai parlamenti képviselője, aki a következő képet osztotta meg a Facebook-oldalán:

Mi Hazánk: Az oligarcháit is adóztassa meg a kormány

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke és frakcióvezetője szerint a kormány tulajdonképpen végrehajtja a Mi Hazánk járványszolidaritási adóról szóló korábbi javaslatát.

„A Mi Hazánk már több mint két évvel ezelőtt követelte, hogy vessenek ki különadót az extraprofitot termelő multikra, például a techóriáscégekre, a kereskedelmi láncokra, a gyógyszeripari vállalatokra és a kaszinókra. A kormány azonban a multik adóztatása helyett éveken át a jövő nemzedék eladósítását választotta, évtizedek óta nem látott mértékűre növelve az államadósságot. A kormány mostani döntéséből is kihagyta a gyógyszeripari cégeket és a Fidesz oligarcháinak érdekeltségeibe tartozó kaszinókat, amelyek pedig sokmilliárdos extraprofitra tettek szert az elmúlt években is” – közölte Toroczkai László.

A Mi Hazánk azt követeli, hogy az utóbbiakra is vonatkozzon a különadó, „az oligarchák hatalmának megtörése érdekében” pedig javasolják a gazdasági közszereplő fogalmának bevezetését, hogy

a milliárdos közbeszerzések nyerteseire is vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség vonatkozzon.

Vajda Zoltán, az MSZP-frakció tagja szerint a kormány által megadóztattok cégek áthárítják a megnövelt terheiket, azaz árat emelnek.

„Tehát a most bejelentett Orbán-csomag valójában nem más, mint megszorítás, csak közvetett módon terhelik az embereket, miközben haladunk a 450 forintos euró felé” – közölte a Facebook-oldalán az országgyűlési képviselő, akinek bejegyzését az MSZP hivatalos oldala is megosztotta.

Az LMP-nek hiányérzete van

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője a Facebook-oldalán közölte: pártja támogatja, hogy az extraprofitot realizáló nagy multicégek nagyobb terhet vállaljanak a válság költségeiből.

„Ugyanakkor a mi álláspontunk szerint a két bejelentett alap mellett mindenképpen létre kellett volna hozni egy fenntarthatósági alapot is, amibe a szennyező és a fosszilis energiák értékesítésén nyerészkedő vállalatok fizetnének be, és amelyből épületszigetelési és megújulóenergia-fejlesztéseket lehetne finanszírozni. Mert az energiaválságra az energiafüggetlenség a megoldás, arra pedig csak a zöldenergián és az energiahatékonyságon keresztül vezet az út” – fogalmazott bejegyzésében az ellenzéki politikus.

Az LMP annak a kimondását is hiányolta a kormányfőtől, hogy a közszférában mielőbbi béremelésre van szükség.

Erre láthatóan továbbra sincs szándék, ezért újba bebizonyosodott, hogy ez a kormány a saját munkavállalóit nem megvédi, hanem cserben hagyja

tette hozzá Ungár Péter.

Jobbik: Vállaljon terhet a kormány is

Z. Kárpát Dánielnek, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint a világon semmiféle probléma nem lenne azzal, hogy a közteherviselés felé mozdulva, egy válságidőszakban mindenki vállalja a szükséges terheket.

„A gond azzal a viselkedéssel van, amit a kormánytól a korábbi hasonló esetekben láthattunk! Kivetette a bankadót – majd hagyta, hogy a bankok áthárítsák azt az ügyfelekre. Kivetette a tranzakciós illetéket – majd hagyta, hogy a pénzintézetek saját bevallásik szerint is áthárítsák a több mint 200 milliárdot a saját szerződött ügyfeleikre... A multicégek sem éppen tapasztalatlanok az áthárításokban, így az új bejelentések mögött akkor húzódhatna korrekt szándék, ha az árat nem a magyar polgárok fizetnék meg” – olvasható a jobbikos politikus Facebook-bejegyzésében.

Z. Kárpát Dániel hozzátette: a családok védelmének indokával ne lehessen a családokra újabb terheket hárítani. A jobbikos politikus szerint a Fidesz a kereskedőktől is hozzájárulást vár, de a „saját” zsebébe nem nyúl, pedig megtehetné a magyarok érdekében, például az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-jának nulla százalákosra történő leszállításával. „Vállaljon terhet a kormány is, és szó se legyen a különadók áthárításáról!” – fogalmazott Z. Kárpát Dániel.

(Borítókép: Orbán Viktor 2021. december 21-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok