Index Vakbarát Hírportál

Visszatér a reklámadó, csak magyar rendszámú autók tankolhatnak hatósági áron

2022. május 26., csütörtök 16:52

Csütörtökön tartották az ötödik Orbán-kormány első Kormányinfóját. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett ezúttal Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter volt jelen Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő mellett. A tárcavezetők elmondták: nyolcszázmilliárd forintot vár a kormány a különadóktól, változik a tankolás rendje a magyarországi kutakon, és visszahozzák a reklámadót is.

Csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyar kutakon hatósági áron

Hétfőn és kedden is ülésezett a parlament, kedden döntöttek az Alaptörvény módosításáról. A képviselők 136 igen, 36 nem szavazattal fogadták el a kétharmados támogatást igénylő módosítást. A parlament ugyancsak elfogadta – 136 igen, 45 nem szavazattal – az Alaptörvény-módosítással összefüggésben a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. Arról, hogy az új szabályozás mire ad lehetőséget, itt írtunk részletesebben. Arról pedig, hogy nemcsak az Alaptörvény tizedik, hanem a kilencedik módosításáról is döntöttek, itt olvashat.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden, a miniszteri eskütétel után jelentette be a háborús veszélyhelyzetet. A miniszterek keddi eskütétele után a Magyar Közlönyben részletezték, hogy pontosan ki milyen feladat- és hatáskörrel rendelkezik az új kormányban. A tárcavezetők feladatköreit összegyűjtöttük egy cikkben, erre tessék

Mindezt követően Orbán Viktor szerdán bejelentette, hogy a kormány létrehoz egy rezsivédelmi és egy honvédelmi alapot, és több szektor képviselőit kötelezik arra, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be. Az intézkedések 2022-re és 2023-ra korlátozódnak. Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón ismertette az intézkedés részleteit, csatlakozott hozzá Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter is.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől a magyarországi benzinkutakon csak magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autósok tankolhatnak hatósági áras üzemanyagot, a külföldiek csak teljes áron tudnak tankolni.

Gulyás Gergely kifejtette, hogy a jövő évi költségvetésben ugyanannyi pénz áll rendelkezésre családtámogatásra, mint az előző éviben. Minden árstopról külön-külön döntenek majd, méghozzá június közepéig. Ezekkel az intézkedésekkel sikerült némileg csökkenteni az inflációt. A benzinárstop július elsejéig van érvényben, ahogy az élelmiszerek hatósági ára is.

A kormány nyolcszázmilliárd forintot vár a különadóktól

Nagy Márton az extraprofit-különadókról kifejtette, hogy ezeket a jelenlegi ágazati különadók felett vetik ki. A kormány az alábbiakkal számol.

Szektor Különadókból várt összeg
Bank 300 milliárd forint
Biztosítók 50 milliárd forint
Energia 300 milliárd forint
Kiskereskedelem 60 milliárd forint
Telekommunikáció 40 milliárd forint
Légitársaságok 30 milliárd forint
Gyógyszerforgalmazók 20 milliárd forint
Reklámadó 15 milliárd forint

Ezek összesen meghaladják a nyolcszázmilliárd forintot. A miniszter részletezte, hogy a bankszektorban a növekvő infláció és kamatok miatt a felgyülemlett likviditásra 0,3 százalékot fizetnek, eszközoldalon ezt közel hét százalékon ki tudják helyezni. A biztosítóknál emelkedik az öngondoskodás igénye, az infláció emelkedése miatt közel húsz százalékkal fognak a biztosítói díjbevételek nőni idén.

A kiskereskedelemben ez úgy néz majd ki, hogy a legnagyobb árbevételű vállalatoknál magasabb, a közepes bevételűeknél alacsonyabb, a legalacsonyabb bevételű cégeknél pedig nem lesz magasabb a különadó. 

Azért ezeket a szektorokat adóztatják, mert ezeken a területeken képződött a legtöbb extraprofit. Rendeletileg fogják beszedni, és a kirótt adót egy összegben, éves szinten kell a cégeknek befizetniük már most, 2022-re előre.

Az Index kérdésére elhangzott, hogy egyelőre csak két évre tervezik fenntartani az extraprofitadót. Egyelőre senki nem tudja, hogy mi lesz 2023 után, azt sem, hogy fenntartják-e ezt az adóformát.

Egy évvel elhalasztották a beruházásokat, emelkedik a jövedéki adó

A extraprofitadón túl is lesz százmilliárd forint körüli bevétele kisebb tételekből a létrehozott alapoknak. Nagy Márton ezeket finomhangolásnak nevezte, idesorolta

A részletekről Varga Mihály pénzügyminiszter fog beszámolni.

Gulyás Gergely az Index kérdésére elmondta: a honvédelmi alapba befolyó összeget kifejezetten a haderő fejlesztésére, tehát nem a Honvédelmi Minisztérium mindennapi működésére költik. A miniszter szintén az Index kérdésére leszögezte, hogy a választási kampány véget ért, a jogszabályoknak megfelelően fognak eljárni a pedagógusokkal, és bár a tanárok részéről jogos követelések merültek fel, de a szakszervezeti időzítés pártpolitikai színezetűvé tette a fellépést.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elárulta: azért nem adtak kormánygaranciát a jégkorong-világbajnokság megrendezésére, mert épp egy világjárványból kilábalva jött a háború, ilyenkor fontossági sorrendet kell megállapítani, és nagy fájdalmukra hátrébb kellett sorolni ezt az igényt. Az is elhangzott a Kormányinfón, hogy egy évvel elhalasztják a nagyobb beruházásokat. Az állami beruházások elhalasztásáról egy megközelítő lista van, az alapelv az, hogy ahol megkezdődött az építkezés, azok megépülnek, torzókat nem hagynak, de meg nem indult építkezéseket tudnak halasztani.

A Kormányinfó percről percre tudósítását ide kattintva olvashatja el.

(Borítókép: Nagy Márton, Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra 2022. május 26-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok