Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, emelkednek-e az árak a különadó miatt

2022. május 27., péntek 11:00

Magyarországon jelenleg két veszélyhelyzet is érvényben van. A koronavírus miatt bevezetett június 1-jén jár le, míg a háborús veszélyhelyzetet csak néhány nappal ezelőtt, május 24-én jelentette be az újonnan alakult kormány. Így a vezetőknek a jogszabályok megváltoztatására vagy az alapjogok korlátozására is korlátlan lehetőségük van. Az első változtatást május 25-én jelentették be, miszerint megadóztatják a nagy cégeket Magyarországon, és létrehozzák a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot.

Nem az áremelés lesz a boltok első lépése az extraprofit-különadó miatt, ugyanis a hazai üzleteknek már így is óvatosan kell bánniuk az árakkal – nyugtatta meg a vásárlókat Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. 

A főtitkár azt is elmondta, az új extraprofitadó a kiskereskedőknél ugyanolyan költségként jelentkezik majd, mint a villanyszámla vagy a kereskedelmi adó, de a kereskedők nem feltétlenül építik majd bele az árakba a legújabb terhet. Szerinte a cégek első körben megnézik, hogy hol tudnak vágni a költségeken. Például elhalaszthatnak egy-egy nagyobb beruházást, mivel az árak emelésére nagyon kevés lehetőségük van. 

Manapság vigyázni kell az áremelésekkel, hiszen ebben a tekintetben hatalmas a verseny az üzletek között, a vásárlók pedig árgus szemekkel figyelik az árcédulákat.

 – fogalmazott Vámos a Pénzcentrumnak, hozzátéve: a további áremelkedések nem kizárólag a különadó miatt fordulhatnak majd elő, hanem a megnövekedett beszállítóköltségek vagy a rezsiköltségek emelkedése is negatív hatással van az árakra.

Az orosz–ukrán konfliktus pénteki percről percre közvetítését ide kattintva követheti nyomon.

(Borítókép: Kobi Wolf / Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok