Index Vakbarát Hírportál

Idén nem maradnak el, több ingyenes gyereknapi rendezvény is lesz

2022. május 27., péntek 15:28

Szerte a világon ünneplik a gyermekeket, Magyarországon május utolsó napján. Ebből az alkalomból számos rendezvénnyel várják országszerte a kicsiket. Mutatunk pár ingyeneset ezek közül.

A világon először Törökországban vált hivatalossá a gyermeknap, 1920. április 23-án ünnepelték. Öt évvel később a Svájcban tartott Nemzetközi Gyermekjóléti Konferencián a nyugati országok megegyeztek abban, hogy minden évben június elsején tartanak gyermeknapot. Az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta, hogy mindenhol tűzzenek ki egy dátumot erre a célra. Ennek ellenére Afrika legtöbb államában nincs ilyen ünnepnap. Magyarországon már 1906-ban is tartottak ilyen rendezvényeket országszerte, ha nem is minden évben. Rendszeressé a húszas években vált, ebben az időszakban lett általános, hogy májusban vagy júniusban szentelnek egy napot a gyermekeknek. Május utolsó napja itthon 1954 óta a gyerekeknek szentelt nap. 

A gyermeknap üzenete, hogy felhívják a figyelmet a jövő nemzedékének jólétére, a kizsákmányolásuk elleni küzdelemre, egészségvédelmükre és a tanulási lehetőségeik kiterjesztésére szerte a világon. 

Néhány ingyenes program Magyarországon

Május 29-én, vasárnap 10–16 óra között számtalan tűzoltólaktanyában nyílt napot tartanak. A gyerekek felülhetnek a járművekre, kipróbálhatják a felszereléseket, láthatnak imitált riasztást, szirénával, csövön lecsúszással. A Nyitott szertárkapuk nevű kezdeményezésben rész vevő 283 tűzoltóegység listája itt található.

Két év kihagyás után ismét óriási gyermekrendezvény lesz május utolsó hétvégéjén a Városligetben. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Fővárosi Önkormányzat szervezésében több színpaddal, változatos programokkal várják a családokat. Az edukáció és prevenció keretében lesz Internetes biztonság sátor, elsősegély-oktatás, fogászati felvilágosító- és szűrőpont. A Sportszigeten a bemutatók után kipróbálhatják a gyerekek a hozzájuk legközelebb álló sportot, a Nemzetek utcájában a különböző országok ételeit, hagyományait ismerhetik meg az ide érkezők. A színpadon lesz bohóc, meseszínház, artista- és táncbemutató, valamint több gyermekzenekar fogja szórakoztatni a kicsiket. 

Szombaton, május 28-án az Interaktív meseszínpadon a Pártás királylány-bábelőadás, vasárnap, május 29-én a Szent Margit-kolostor-romoknál Rúzsa Sándor, az alföldi betyár című zenés bábjáték lesz műsoron. Mindkét műsor 10.30-kor kezdődik, megtekintésük ingyenes. 

Május 29-én, vasárnap részben ingyenes gyermekprogramokat tartanak 10–18 óra között. Különböző játékkal várják a kicsiket, Föld körüli kalandtúra feladványokkal, ásványrulettel, Toldi-erőjátékkal, az előadások sorában lesz énekeltető, kacagtató és Csipkerózsika-táncbemutató. A játékok teljes egészükben, a műsorok négy év alattiak számára ingyenesek. 

A Hungária kocsiszínben ingyenes nyílt napot tart a BKV május 28-án 10–16 óráig. Vezetett csarnoklátogatás keretében mutatják be a villamosok pihenőhelyét. Járműkiállítás, gördülő játszóház, közlekedésbiztonsági élményprogram, arcfestés várja a gyerekeket. 

Két repülőtéren is készülnek gyereknapi programokkal. Budaörsön vasárnap 10–18 óra között lesz légvár, kézműves program, lufihajtogatás, be lehet ülni katonai járműbe vagy lehet menni egy kört elektromos kisautóval. Az esztergomi repülőtéren egész hétvégén várják a gyerekeket, továbbá légi bemutatóval, lövészettel készülnek a szervezők.

Veszprémben több napon át tartanak gyermekprogramokat. A Színházkertben gyermekfesztivált rendeznek: Gizella királyné udvarát idézve a palotakert, lovagterem, könyvtár, lovarda is megelevenedik, saját udvari zászlót készíthetnek a kicsik. Meseelőadás, koncertek, horgászverseny és vetélkedők szerepel a programkínálatban. 

Pécsett az egész hétvégén 10–18 óra között lesznek változatos ingyenes programok, szabadtéren és beltéren egyaránt. Lovagi piknik, koncertek, kötélpálya, lézermező, lián, kötéltánc, mászófal, ugrálóvár, 3D karika, trambulin, színdarabok, koncertek, bábjátékok képezik a Városi Gyereknap bőséges, sokrétű kínálatát, mindezt ingyen. Mindemellett be lehet ülni helikopterbe, tűzoltó- és kukásautóba, az állatkertben lesz állatsimogató, és meglepetéssel készülnek a családoknak. 

Kecskeméten is több ponton zajlanak a gyereknapi rendezvények: a Deák téren a Ciróka Bábszínház mesehősei fogadják a legkisebbeket, a Hírös Agóra kulturális központban táncházat tartanak. Mindemellett ügyességi játékok, vidámpark, festhető ház, kutyás bemutató és koncertek képezik a programkínálatot. A Vadaskert előtt vasárnap 10–18 óra között ingyenes programsorozattal készülnek: lesz látványetetés, bűvészelőadás, gyerekzenekar és meseszínház.

Az ingyenes városi gyermeknapi programsorozatot 9–14 óra között a Szent-Györgyi Albert Agórában tartják. Mesejáték, bábelőadás, látványszínház, festőműhely, gyerekzene, bűvész, zsonglőr, pónicikli várja a legkisebbeket. Emellett lesz láthatatlan kiállítás, planetárium és játéksziget.

Az országos ingyenes gyermeknapi programkínálatból csak néhányat emeltünk ki, a legtöbb önkormányzat készül rendezvénnyel az eseményre. További információkért érdemes a honlapjukon tájékozódni. 

(Borítókép: Gyermeknapi műsor a Családi Fesztivál rendezvényen Budapesten, az Andrássy úti nagyszínpadon 2017. május 28-án. Fotó: Kovács Attila / MTI)

Rovatok