Index Vakbarát Hírportál

Új honvédelmi miniszter: Szerencsés a magyarok felett a csillagállás

2022. május 29., vasárnap 14:41

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a magyar hősök emlékünnepén hangsúlyozta, a kormány dolga az, hogy megvédje a magyar családokat a háborútól, a biztonság megőrzésére hozzák létre a honvédelmi alapot is.

Az MTI összefoglalója szerint az új honvédelmi miniszter a budapesti Hősök terén, a magyar hősök emlékkövénél arról beszélt, hogy hőseink közül sokan azért estek el, mert „mások háborúit kellett megvívnunk”, most azonban „szerencsés a magyarok felett a csillagállás”.

A történelem jó oldalán állunk, szabad, független nemzet vagyunk, és immár 12 éve a magyar nemzeti érdeket helyezzük mindenek elé

– fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki hozzátette: a haza védelmére felesküdött miniszterként a haza védelmének és biztonságának megőrzése a legfőbb feladata.

A miniszter szerint a különböző katasztrófák elhárításában a magyar katonák helytálltak és helytállnak. Egyszerre védik Magyarország déli és keleti határait, segítik a szomszédos Ukrajnában kitört háború elől menekülőket, és a koronavírus-járvány idején is szolgálatot teljesítettek az oltópontokon, a kórházakban.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: a kormány dolga az, hogy megvédje a magyar családokat a háborútól. „Nem szabad engednünk, hogy belesodródjunk, ez nem a mi háborúnk” – szögezte le a miniszter.

Arra is kitért, hogy a biztonság megőrzéséhez hozzák létre a honvédelmi alapot is. Ennek az alapnak célja, hogy biztosítsa azokat az anyagi forrásokat, amelyek a haderőfejlesztéshez és az erős, ütőképes, megfelelő elrettentő erőt felmutatni képes, önkéntes alapon szervezett, de növekvő létszámú, magabiztos és elszánt magyar hadsereg felépítését teszik lehetővé.

(Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a magyar hősök emlékünnepe alkalmából a Hősök terén tartott megemlékezésen 2022. május 29-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok