Index Vakbarát Hírportál

Ujhelyi István: Nekünk, baloldali szociáldemokratáknak az ember szerepel első helyen

2022. május 29., vasárnap 14:00

Az MSZP európai parlamenti képviselője nyílt levelet írt Takács Péternek, az újonnan kinevezett, egészségügyért felelős államtitkárnak. Vajon tényleg új korszak kezdődik az egészségügy politikai irányításában? – tette fel a kérdést Ujhelyi István, aki szerint az egészséghez való egyenlő hozzáférés esélye minden magyarnak jár.

„Az ötödik Orbán-kormányban több minisztérium is deklaráltan a pénzzel foglalkozik, viszont egynek sem kiemelt feladata az ember, a humánpolitika – ez jól mutatja, hogy mi jelent valódi prioritást a Fidesznek. Míg nekünk, baloldali szociáldemokratáknak az ember szerepel első helyen, az illiberális hatalomnak a pénz” – olvasható a szocialista politikus nyílt levelében, amit a Facebook-oldalán is közzétett.

Ujhelyi István azt írta, annak ellenére, hogy az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagjaként ő maga is határozottan követelte a választási kampányban, hogy legyen önálló egészségügyi minisztérium a következő kabinetben, mégsem tartja ördögtől valónak, hogy a belügyi tárca alá tartozik most az ágazat politikai irányítása.

Nem feltétlenül a struktúra a fontos, a szándék, a számonkérhetőség és az eredményesség a fontos

– tette hozzá a szocialista politikus.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárnak jelezte: bár ellenzéki politikusként határozottan kritikus és elégedetlen a jelenlegi kormány politikájával, kellő és kötelező nyitottsággal áll egyelőre a kinevezéséhez.

Az egészségügyi kormányzat tartozik a vakcinabeszerzés részleteivel

Ujhelyi István az államtitkárnak küldött levelében öt pontban foglalta össze azokat az ügyeket és kérdéseket, amelyekre az előző minisztériumi vezetés „pökhendien nem volt hajlandó érdemben válaszolni, vagy törvénytelenül egyszerűen eltitkolta a kért adatokat”.

Az európai parlamenti képviselő szerint az elmúlt időszakban több alkalommal is megtagadta a kormány a stratégiai egészségügyi programok, így például a Nemzeti Rákellenes Program megismerését.

Ez gyalázatos, és súlyos hátrányt jelent például akkor, amikor a daganatos betegségekkel összefüggő magyar célok uniós támogatásának növeléséért harcolok Brüsszelben

– fogalmazott Ujhelyi István.

Továbbá úgy véli, az egészségügyi kormányzat az uniós vakcinabeszerzés körülményeinek részleteivel is tartozik, azokat „törvénytelenül” tartják vissza, „emiatt még a NAIH vizsgálata is elmarasztalta az azóta felszámolt emberi erőforrások minisztériumát”.

Harmadik ügyként Ujhelyi István az új államtitkárnak azt is jelezte, hogy a mai napig nem nyilvánosak teljes egészében a Covid-betegek oltási adatai,

ezeket a kormányzati intézmények rendre titkolják,

pedig jelentős tartalommal bírnak mind a nyilvánosság, mind a szakma számára.

A levelében a szocialista politikus azt is kérte, az államtitkár tájékoztassa arról: egyetért-e azzal, hogy az épülő Nemzeti Oltóanyaggyárban egyelőre csak kínai és orosz vakcinákat gyártanak majd, valamint szándékában áll-e az erről szóló előzetes megállapodásokat megismertetni a nyilvánossággal.

Végezetül Ujhelyi István arra hívta fel Takács Péter figyelmét, hogy a járványidőszakban számtalan olyan állami eszközbeszerzés történt, „ami súlyos korrupciógyanút vet fel”, és amelynek érdemi felülvizsgálata még mindig várat magára.

Ha tiszta lappal akar indulni, akkor tiszta helyzetre van szükség. Bízom benne, hogy az új államtitkár bizonyítani fogja: véget ért a közérdekű tájékoztatás tudatos akadályozásának időszaka az egészségügyi kormányzatnál

közölte Ujhelyi István.

(Borítókép: Ujhelyi István 2019. május 15-én. Fotó: Mónus Márton / MTI)

Rovatok