Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília bejelentette a majomhimlő magyarországi megjelenését, az NNK egyszer tagadta, majd megerősítette

2022. május 31., kedd 17:15 | aznap frissítve

„Magyarországon is megjelent a majomhimlő, egy 38 éves férfinél azonosították először a betegséget idehaza” – jelent meg a hír a Tények oldalán. Az Index felhívta a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), ahol tagadták a hírt. Ezt követően az MTI az országos tiszti főorvosra hivatkozva azt állította, hogy diagnosztizálták a betegséget idehaza.

Az Index megkeresésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ először tagadta, hogy megjelent volna a majomhimlő Magyarországon. 

A Tények alapján futott végig a magyar sajtóban Müller Cecília országos tiszti főorvos bejelentése alapján, hogy Magyarországon is azonosították a majomhimlőt.

Mint írták, Müller Cecília elmondta, hogy nem terjed könnyen, csak szoros kontaktussal. A betegség két-négy hétig tart, és elsősorban immunhiányos betegeknél és várandós anyukáknál terjedhet könnyebben.

Mivel a csatorna nem jelölte meg, hol jelentette ki ezt az országos tiszti főorvos, az Index telefont ragadott, és felhívta a Nemzeti Népegészségügyi Központot, hogy erősítse meg a hírt, azonban nem tudták megtenni.

Nem, ez nem igaz

– nyilatkozta az NNK munkatársa portálunknak. 

Frissítés!

Az Index megkeresése után az MTI-ben kijött, hogy Müller Cecília tartott egy sajtótájékoztatót, ahol valóban arról beszélt, hogy 

Magyarországon is megjelent a majomhimlő-fertőzés, egy 38 éves férfinél diagnosztizálták a betegséget.

Újabb telefonhívásunkra az NNK ügyeletese, aki Barta néven mutatkozott be, azt mondta, hogy valóban megjött a majomhimlő. 

A majomhimlő, amelynek több esetét fedezték fel Európában és Észak-Amerikában, ritka afrikai betegség, amelyből a beteg általában spontán módon gyógyul meg. A vírus állati szervezetből terjed emberre.

A brit egészségügyi hatóság május elején közölte, hogy egy ritka betegséget, a majomhimlőt azonosítottak az Egyesült Királyságban. Alig néhány héten belül Európa más országaiban, valamint az Egyesült Államokban is felütötte fejét a kór, nemrégiben már több szomszédos országban is jelentettek fertőzöttet.

(Borítókép: Reuters / Dado Ruvic / Illustration)

Rovatok