Index Vakbarát Hírportál

Állami Számvevőszék: Nem kellenek mindenáron az uniós források

2022. június 1., szerda 09:40

Nincs szükség mindenáron az Európa Unió helyreállítási alapjának forrásaira, amelyeket az Európai Bizottság vélhetően politikai okokból tart vissza – ezt mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke egy interjúban.

A koronavírus-járvány helyreállítási alapjának ügye már egy éve húzódik: a magyar kormány már 2021. május elején benyújtotta a helyreállítási tervet, azonban az Európai Bizottság azóta is visszatartja a Magyarországnak járó pénzt, arra hivatkozva, hogy korrupciótól tartanak – mindeközben pedig ugyanezzel kapcsolatban a jogállamisági eljárást is megindították Magyarország ellen.

Domokos László most a Mediaworks Hírcentrumnak adott interjúban azt mondta: „Az államigazgatásban folyamatosan csökken a korrupció kockázata”. Azt elismerte ugyan, hogy még így is vannak korrupciós ügyek Magyarországon, de úgy vélekedett, hogy legtöbb esetben a kívülállók „csak alap nélkül vádaskodnak” és eltúlozzák a helyzetet. 

Arra a kérdésre, hogy akkor az Európai Bizottság politikai okokból tartja-e vissza a támogatásokat, az ÁSZ elnöke azt mondta: „Magyarország az EU pénzügyi hozzájárulása nélkül is túllépett a koronavírus okozta válságon – hogy maradjunk ennél a kifejezésnél –, helyreállt. Ehhez pluszpénz már nem kell, ez megtörtént.

Az Állami Számvevőszék egy, a Magyarország szuverenitását védő intézmények között, az ÁSZ elnökeként így nem mondhatok mást, csak azt: a helyreállítási alap forrásáért nem szabad önrendelkezésünk megállapodáson túli legkisebb morzsáját sem feladni

fogalmazott az interjúban az ÁSZ elnöke. 

Arra a kérdésre, hogy mit lehet kezdeni a közpénzzel az Európában és Magyarországon is egyre növekvő infláció közepette, Domokos László azt mondta:

A kulcsszó az állami gazdálkodásban, a költségvetés kialakításakor most a béke. Békés viszonyokra kell készülni, aki ugyanis egy Magyarországot is közvetlenül érintő háborús helyzetet vizionál, képtelen lesz hatékonyan tervezni.

A gazdaság helyzetéről beszélve pedig azt mondta:

Jó, ha mindenki rögzíti magában, hogy Magyarország most éli az egyik legnagyobb fejlődést hozó időszakát

– fogalmazott Domokos László, hozzátéve: „Tavaly kiemelkedő gazdasági növekedés volt idehaza, s az idei év is kedvezően alakul. Nincs ok visszaeséstől tartani, azzal riogatni pedig igen káros. A kormánynak nem kell mást tennie, mint körültekintően gazdálkodnia. Tartalékokat kell képezni olajból, gázból, élelmiszerből. S persze anyagiakból”.

Navracsics még bízik a megállapodásban 

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter május közepén, a miniszterjelölti meghallgatásán azt mondta az Indexnek: bízik abban, hogy megállapodás születhet az uniós források, így a helyreállítási alap kérdésében is, és azt is elárulta, hogy ezt mikorra hozhatják tető alá.

(Borítókép: Domokos László 2021. június 8-án. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Rovatok