Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz unalmas a pünkösdi időjárás

2022. június 1., szerda 20:09

Szerda éjjel megnövekszik a felhőzet, és több helyen is várható zápor, zivatar. Csütörtökön a felhőzet felszakadozik, és sok napsütés várható. Pénteken a csapadéknak kevés az esélye, a pünkösdi hétvégére azonban több megyére is kiadták a figyelmeztetést zivatarok és felhőszakadás miatt.

Szerdán alapvetően sok napsütés várható fátyol- és gomolyfelhők mellett, csak a Tiszántúlon lehet estig egy-egy helyen zápor, zivatar. Éjjel északnyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, és előbb az északnyugati határnál, később a Dunántúlon már másutt is több helyen várható zápor, zivatar – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Csütörtökön az ország keleti felében is megnövekszik a felhőzet, amely napközben szakadozik, gomolyosodik, és általában sok napsütés várható. Reggel, délelőtt a Dunától keletre már csak kevés helyen lehet csapadék, majd délután főleg a déli, délnyugati megyékben alakulhat ki zápor, zivatar. A légmozgás estétől mindenütt mérséklődik, de zivatarok környezetében átmenetileg megerősödhet a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 16 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 25 és 31 fok között várható.

A meteorológiai szolgálat csütörtökön tizenöt megyére adott ki első fokozatú, citromsárga figyelmeztetést zivatarok miatt, míg pénteken csak négy megyében van érvényben figyelmeztetés. 

Pénteken általában sok napsütésre számíthatunk, és csapadéknak is kicsi az esélye. A nap második felében azonban nyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és késő este megnő a záporok, zivatarok esélye is. A Dunántúlon a déli, délkeleti, máshol az északi, északkeleti szelet kísérhetik élénk lökések. A hajnali 10, 17 fokról 27 és 32 fok közé melegszik fel a levegő.

Nem lesz unalmas a pünkösdi időjárás

Mesterházy András, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa szerint nem lesz egyértelmű az időjárás. A meteorológus az InfoRádiónak elmondta: a többórás napsütés mellett elsősorban szombaton kell nagyobb területen záporokra, zivatarokra számítani, ugyanakkor a vasárnap sem lesz teljesen csapadékmentes. Pünkösdhétfőn elsősorban a nyugati-délnyugati megyékben kell elszórt jelleggel záporokra, illetve zivatarokra készülni.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szombaton naposra fordul az idő, és csak helyenként van esély újabb zápor, zivatar kialakulására. A déliről északira forduló szél megélénkül, de zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek.

A hőmérséklet hajnalban általában 14 és 19, délután 24 és 31 fok között alakul.

Szombaton az ország egész területén figyelmeztető előrejelzés van érvényben zivatarok miatt. Az ország északnyugati részében pedig hat megyében felhőszakadásra figyelmeztetnek a meteorológusok. 

Vasárnap többórás napsütésre számíthatunk, és csak kevés helyen fordulhat elő zápor, zivatar. Estefelé azonban a nyugati tájakon a felhősödés miatt ismét megnyílik az esély zápor, zivatar kialakulására. Az északkeleti szél sokfelé megélénkül, helyenként, illetve zivatarok környezetében meg is erősödik. A hőmérséklet hajnalban általában 14 és 18, délután 25 és 31 fok között várható.

Hétfőn az ország délnyugati, nyugati felében felhősebb időre számíthatunk, és nagyobb számban ezeken a tájakon valószínű zápor, zivatar. Máshol naposabb, szárazabb időre van nagyobb esély. Az északkeleti, keleti szél megélénkül, zivatarok környezetében megerősödik. A hajnali 9, 18 fokról általában 23 és 31 fok közé emelkedhet a hőmérséklet, az északnyugati, nyugati részeken várható hűvösebb idő.

Rovatok