Index Vakbarát Hírportál

Ritkaságszámba megy a kunhegyesi polgármester házassága

2022. június 1., szerda 11:52

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint csupán egyszer fordult elő 2016 és 2020 között, hogy húszéves nőt hetvenévesnél idősebb férfi vegyen el feleségül. De az is kiderült, hogy sokkal ritkább, amikor a menyasszony a jelentősen idősebb fél az oltárnál.

Villámgyorsan járta be a magyarországi médiát a hír, hogy Kunhegyes 78 éves polgármestere, Szabó András feleségül vett egy 18 éves lányt. A nem mindennapi házasságkötésről kiderült, annyira ritka, hogy az elmúlt öt évben nem is volt arra precedens, hogy egy hetven év fölött férfi elvett volna egy húsz éven aluli nőt.

A Központi Statisztikai Hivatal adataiból ugyanis kiderült, hogy 2016 és 2020 között egyetlen ilyen frigy sem köttetett hazánkban, és

csupán egyszer fordult elő, 2019-ben, hogy húszéves nőt hetvenévesnél idősebb férfi vegyen feleségül.

De hatvan és hetven év közötti férfi is csak három esetben vett el húszéves nőt. Azonban az ötven és hatvan év közöttiek körében már valamivel gyakoribb a húszéves vagy ennél fiatalabb ara. A szóban forgó időszakban összesen harminc ilyen esetet regisztráltak Magyarországon.

Ennél is ritkább a fordítottja

Telex által végzett megfigyelésből az is kiderült, hogy sokkal ritkább, amikor a menyasszony a jelentősen idősebb fél az oltárnál. 2016 és 2020 között egyszer fordult elő, amikor ötven év feletti nő ment hozzá húsz év alatti férfihoz. 

Az első házasság életkora egyébként az elmúlt években óriásit nőtt. De ez a növekedés 2020-ban megállni látszik, ugyanis ebben az évben nőknél harminc, férfiaknál 32,7 év volt. A hetvenévesek házassága önmagában pedig egyáltalán nem ritka, 2020-ban 550-en döntöttek úgy, hogy időskorukra veszik el választottjukat.

De emelkedés figyelhető meg az életükben először házasodók számában is. 2020-ban több mint ötvenezren járultak oltár elé, míg 2010-ben csak 23 ezren mondták ki először az igent.

Rovatok