Index Vakbarát Hírportál

Velkey György lett a Magyar Kórházszövetség új elnöke

2022. június 2., csütörtök 11:34

Velkey Györgyöt, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Kórházszövetség. A szakmai szervezet célja, hogy megossza tapasztalatait a döntéshozókkal az átalakítási és fejlesztési elképzelésekről, illetve az egészségpolitikai tervekről.

Velkey Györgyöt, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) a szakmai szervezet XXXIV. kongresszusán tartott tisztújító közgyűlésen – tájékoztatta az MKSZ csütörtökön az MTI-t.

A korábbi elnök, Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház, valamint Nagy Lajos, a szombathelyi Markusovszky Oktatókórház főigazgatója elnökhelyettesként segítik a munkát.

Közleményükben azt írták:

Az elmúlt három évben a kormány gyors és hatékony irányításával az egészségügy szereplői sikeresen legyőzték a járványt, ez a „heroikus küzdelem” azonban új problémákat is felszínre hozott.

A visszatérő betegpanaszok között szerepel, hogy nehezen tájékozódnak a rendszerben, sokat kell várni a vizsgálatokra és a műtétekre, az őket ellátó kevés ápoló elkeseredett.

Jelezték: az egészségügyben dolgozók az elmúlt két és fél év gyors alkalmazkodást és önfeláldozást igénylő munkájában elfáradtak, sokan kiégtek. A hátrányos helyzetű térségekben az alapellátás meggyengült, és a kórházakban is kevés az orvos. A kemény, nyílt piaci versenyben az intézmények nem képesek megtartani gazdasági és műszaki dolgozóikat sem.

A hálapénz megszüntetése átláthatóbbá és etikusabbá tette a kórházi viszonyokat.

Sajnos azonban a legális anyagi érdekeltségi rendszer kidolgozásának hiánya és a rögzített összegű, teljesítményt és minőséget nem értékelő intézményi finanszírozás miatt a több és jobb munkát orvosi és kórházi szinten sem díjazza a rendszer – közölte az MKSZ.

A súlyos betegeket ellátó kórházak pénze az infláció- és árfolyamkövetés hiányában kevés a gyógyszerekre, a műszerekre, a kötszerekre és a rezsire. Az egészségügy irányítása az elmúlt években több minisztériumból történt, és a kórházak vezetési szerkezetének átalakítása is megkezdődött, ezért bizonytalanok lettek az igazodási pontok – írták.

A Magyar Kórházszövetség készséggel megosztja tapasztalatait a döntéshozókkal az átalakítási és fejlesztési elképzelésekről, az irányítási rendszerről, az egészségpolitikai tervekről – olvasható közleményükben.

(Borítókép: Velkey György. Fotó: Isza Ferenc / Index)

Rovatok