Index Vakbarát Hírportál

Navracsics Tibor el tudja képzelni, hogy a Fidesz visszalép a Néppártba

2022. június 3., péntek 13:41

Navracsics Tibor részt vett az Európai Néppárt tisztújító kongresszusán, ahol Manfred Webert választották az EPP új elnökének. A kormánypárti politikus ezután a kapcsolat újjáéledéséről beszélt.

Az ötödik Orbán-kormány területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős minisztere a kettős tagság lehetővé válása óta a Kereszténydemokrata Néppárt tagja is, a tisztújításon pedig KDNP-sként vett részt, a KDNP a Fidesszel ellentétben továbbra is tagja az Európai Néppártnak.

Navracsics Tibor elismerte, látogatásának az volt a célja, hogy javítson a Fidesz és a Néppárt viszonyán, ebben a KDNP hídszerepet tölthet be.

A látogatás célja részemről az volt, hogy azokat a személyes kapcsolatokat, amelyeket korábban mint néppárti biztos kialakítottam, azokat újraélesszem vagy életben tartsam

– fogalmazott az InfoRádió kérdésére a politikus.

Navracsics Tibor szerint a néppárti politikusok nem zárkóztak el attól, hogy szorosabbra fűzzék a viszonyt a Fidesszel, így újra lehet formális, intézményes kapcsolat a két fél között, sőt akár azt is el tudja képzelni, hogy a Fidesz visszalép a Néppártba.

A jövő szerintem ebből a szempontból most is nyitott. A KDNP tagsága az Európai Néppártban nagyon nagy lehetőség, és nyilván nagyon nagy felelősség is. Az pedig, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt milyen közel képzeli el az együttműködést – akár egy újbóli tagsággal, akár egy intézményesített együttműködéssel –, úgy érzem, hogy csak rajtuk múlik.

Navracsics Tibor az MTI-nek azt is elmondta, hogy Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök, az Európai Néppárt korábbi elnöke távozásával megnyílik a lehetőség arra, hogy új időszak kezdődjön az EPP-ben. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt között intézményes kapcsolatot lehet kialakítani a jövőben, ami a teljes jogú tagságtól az együttműködésig, de a különállás megtartásával bármilyen fokozatot elérhet. A KDNP ebben a folyamatban közvetítő szerepet tölthet be a felek között.

A politikus hozzátette: a néppárti politikusokkal folytatott beszélgetések újjáélesztették az Európai Parlament legnagyobb pártcsoportjával, az EPP-frakcióval korábban ápolt kapcsolatrendszereket, amelyek hozzájárulnak az uniós források megszerzéséhez. A Fidesz 2021 elején, felfüggesztett tagság és sorozatos viták után lépett ki a Néppártból.

(Borítókép: Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa beszédet mond a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 magyarországi programsorozatának megnyitóján a Magyar Tudományos Akadémián 2018. január 22-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok