Index Vakbarát Hírportál

Felhőszakadásra figyelmeztetnek, jöhet a jégeső a pünkösdi hőség előtt

2022. június 3., péntek 06:13

A szolgálat jelentése szerint a pünkösdi hétvégén szombat délutánig átlagosan meleg idő várható, délután azonban sokfelé alakul majd ki zápor, zivatar. Vasárnap és hétfőn viszont már a napsütés lesz túlsúlyban.

Pénteken napközben fátyolfelhős idő várható sok napsütéssel és kevés gomolyfelhővel – számolt be az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

A szolgálat kiemeli: csapadék nem várható. A Dunától keletre az északkeleti, keleti, a Dunántúlon a déli, délkeleti szél időnként megélénkül. Késő estére többnyire 18 és 23 fok közé hűl le a levegő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul.

Zivatarok miatt figyelmeztetnek

Péntek napközben kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenség nem valószínű, az esti, késő esti óráktól azonban a Dunántúl nyugati felén már nagyobb az esély intenzívebb zivatarok kialakulására, amelyeket kisebb valószínűséggel jégeső, illetve szélerősödés is kísérhet.

A Meteorológiai Szolgálat öt megyére adott ki egyes fokozatú, citromsárga figyelmeztetést zivatar és felhőszakadás miatt. A figyelmeztetés

Erre számíthatunk a pünkösdi hétvégén

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-posztjában azt írja, az enyhe szombat hajnal után napközben egy záporos, zivataros zóna mozog tovább kelet felé, így leginkább a Dunától keletre további záporokra, zivatarokra kell készülni. Eközben nyugat felől egyre nagyobb területen szűnik meg a csapadék, és süt ki a nap. 

Szombat délutánra a nyugati megyékben ismét lehetnek záporok, zivatarok, de az éjszakaiakhoz képest már gyengébbek lesznek ezek a gócok. A csúcsértékek 25 és 31 fok között alakulnak majd.

Pünkösdvasárnap és -hétfőn viszont már a napsütés lesz túlsúlyban. Jelentős felhőzet csak néhol alakul majd ki. Hétfőn pedig elsősorban a nyugati, délnyugati megyékben várható elszórtan zápor, zivatar. Hozzáteszik: mindkét nap marad a meleg. 

A június elején teljesen megszokott, 24 és 30 fok közötti maximumokra készülhetünk.

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok