Index Vakbarát Hírportál

A magyarok nagy része nincs tisztában az EU ökológiai céljaival

2022. június 4., szombat 10:33

Ugyan sokaknak fontos a fenntarthatóság, kevesen ismerik az uniós karboncsökkentési célokat Magyarországon. Egy friss kutatás szerint az emberek mindössze 23 százaléka mondta azt, hogy tisztában van az irányelvekkel. Azonban azok, akik szerint az orosz–ukrán konfliktus miatt fokozni kell a fenntartható, megújuló energiaforrások használatát valamivel többen vannak. Nagy részük, 72 százalékuk véleménye szerint pedig a jelenlegi helyzet inkább felgyorsítja a fenntarthatósági törekvéseket.

Egy friss, a 18 és 65 év közöttiek körében elvégzett felmérésből kiderült, hogy az emberek 60 százalékának nagyon fontosak a különböző fenntarthatósági ambíciók. Ennél többnek, 65 százalékuknak pedig elengedhetetlen, hogy a vállalatok fenntarthatóan működjenek. 

Ugyanakkor az ezzel kapcsolatos fogalmak jelentésével már jóval kevesebben vannak tisztában. A karbonlábnyom jelentését például mindössze 28 százalék ismerte. 

Nem ismerik az uniós célokat

Az EU célja, hogy 2030-ra több mint felével, 55 százalékkal csökkentse a karbonkibocsátást az 1990-es szinthez képest. A további terv szerint pedig 2050-re teljesen karbonsemlegessé válik. De ezekkel a törekvésekkel a lakosság csupán 23 százaléka van tisztában a K&H megbízásából végezett kutatás szerint. Az arány  az 5065 év közöttieknél a legalacsonyabb, 20-21 százalékos.

De a legszembetűnőbb eltérés az iskolázottság esetében látható. Ugyanis míg a felsőfokú végzettséggel rendelkezők csak ötöde nem értesült erről, addig az alapfokot végzettek 3746 százalékának nincsenek ismeretei a témával kapcsolatban. 

Valamivel többen támogatják a megújuló forrásokat

A megkérdezettek 72 százaléka gondolja, hogy az orosz–ukrán konfliktus inkább felgyorsítja a különböző fenntarthatósági és karbonsemlegességi törekvéseket.

A válaszadók 58 százaléka szerint pedig a kialakult helyzet miatt fokozni kellene a fenntartható, megújuló energiaforrások használatát. De ennél jóval kevesebben – 42 százalék – gondolják úgy, hogy vissza kell térni a gyorsan elérhető, hagyományos, fosszilis energiaforrásokhoz.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:  Robert Alexander / Getty Images)

Rovatok