Index Vakbarát Hírportál

Kiderült Orbán Viktor esti programja

2022. június 4., szombat 13:05

Az országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává június 4-ét, az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját. Orbán Viktor az évforduló alkalmából az „Akik a hazára voksoltak – Sopron 1921” című dokumentumfilm megnézésére buzdítja a magyarokat.

„Összetartozunk” – ezt írta Facebook-oldalán Orbán Viktor a nemzeti összetartozás napján, az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának 102. évfordulóján.

A miniszterelnök posztjában az Akik a hazára voksoltak – Sopron 1921 című dokumentumfilm előzetesét is megosztotta, az 52 perces, Bárány Krisztián által rendezett és írt dokumentumfilmet ma 19 óra 40 perckor mutatják be a Dunán.

Az MTVA közleményben azt írta, hogy az országos tévépremierben látható alkotás Magyarország első, sorsdöntő soproni népszavazásáról és előzményeinek történetéről szól. Mint ismert, 1921. december 14–16. között a helyi magyarság, valamint a régióban élő németek és horvátok többsége voksolt arra, hogy az 1919-ben Ausztriához csatolt terület mégis Magyarországhoz tartozzon.

Orbán Viktor mellett más politikusok, pártok is megemlékeztek a trianoni békediktátum aláírásáról, posztjaikat, közleményeiket ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Hatalmas veszteség

Mint ismert, a trianoni béke feltételeit a magyarok részvétele nélkül határozták meg az 1919–20-as párizsi békekonferencián, ahol a győztes nagyhatalmak Európa új rendjéről döntöttek. A szerződés kimondta, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország – Horvátország nélküli – területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Végeredményben a magyar állam elvesztette területének mintegy kétharmadát, iparának 38, nemzeti jövedelmének 67 százalékát. 

A trianoni szerződés az etnikai állapotokat, az 1910. évi népszámlálási adatokat sem vette figyelembe, így mintegy

3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra, felük összefüggő tömbben, a határok mentén.

Június 4-én, a nemzeti összetartozás napján évről évre számos megemlékezést rendeznek. Két évvel ezelőtt a trianoni békediktátum századik évfordulóján a budapesti Kossuth téren elkészült Nemzeti Összetartozás Emlékhelyet a koronavírus-járvány miatt csak augusztus 20-án avatták fel.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Benko Vivien Cher / MTI)

Rovatok