Index Vakbarát Hírportál

Besárgul az ország, felhőszakadással jöhetnek a zivatarok

2022. június 7., kedd 06:28

A sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, majd késő délutántól vastagabb felhők érkeznek fölénk – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Kedden délutántól nyugati országrészben, késő estétől már a középső megyékben is megnő a felhőszakadással kísért záporok, zivatarok esélye. A délkeleti szél időnként megélénkül, majd estétől a Nyugat-Dunántúlon északnyugatira fordul, és helyenként meg is erősödik. Emellett zivatarok környezetében is lehetnek erős vagy viharos lökések.

A hőmérséklet délután 26 és 32, késő este 17 és 24 fok között várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint ma délutánig kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenség nem valószínű. Késő délutántól azonban elsősorban az ország nyugati részén növekszik a zivatarok kialakulásának esélye.

A késő esti óráktól főleg a Dunántúl nyugati és déli részén már nagyobb számban is előfordulhat csapadék. Az intenzívebb zivatarokat felhőszakadás kísérheti, kisebb valószínűséggel jégeső, illetve viharos széllökés is várható. A meteorológiai szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok és felhőszakadás miatt.

A zivatartevékenység szerda hajnalban várhatóan tovább fokozódik.

(Borítókép: Gyalogos a felhőszakadás miatt felgyülemlett esővízben Esztergom belvárosában 2021. augusztus 5-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok