Index Vakbarát Hírportál

Megegyeztek az ellenzéki pártok, most már lesz Fővárosi Közgyűlés

2022. június 8., szerda 12:14

Elcsitultak az ellenzéki összefogás pártjai között a viták, így ma megválaszthatják Karácsony Gergely főpolgármester új helyettesét. Gy. Németh Erzsébet immár országgyűlési képviselőként tartott sajtótájékoztatóján elővette az önkormányzatokat is érintő rezsicsökkentés ügyét.

Rendkívüli közgyűlést tart szerda délután Budapest városvezetése. Erre azért most kerül sor, mert két héttel ezelőtt a DK és a Momentum nem tudott megegyezni az időközi önkormányzati választásokon induló jelöltek személyében. Az akkori vitában a Momentum nem támogatta volna a DK főpolgármester-helyettesének megválasztását, ezért Karácsony Gergely főpolgármester elnapolta a május 25-ei ülést.

A 444 információja szerint mára megszületett a két párt között a megállapodás, mely arról szól, hogy a Momentum megszavazza Bősz Anettet főpolgármester-helyettesnek (Gy. Németh fővárosi képviselői helyét a DK-s Élő Norbert veszi át), Újbudán pedig a momentumos jelöltek indulhatnak, és megtarthatják Orosz Anna alpolgármesteri helyét is.

Gy. Németh és a rezsicsökkentés

Az egykori főpolgármester-helyettes Gy. Németh Erzsébet immár parlamenti képviselőként online sajtótájékoztatóján azt mondta, pártja országgyűlési határozatot hozna arról, hogy 

az Orbán-kormány ne tudja eltörölni az önkormányzatok rezsicsökkentését. 

A helyhatóságok számára könnyítést jelentő rendelkezésről még a Covid-járvány idején döntött a kormány, Gy. Németh azonban úgy vélte, a választási kampányban a kormányoldal felelőtlen osztogató pénzköltése miatt kialakuló hiányt most az önkormányzatokon és a kisvállalkozásokon kívánják „leverni”. 

Karácsony Gergely szerint a kormány által bejelentett intézkedéscsomag olyan közszolgáltatásokat is érintene, mint a közösségi közlekedés vagy a közvilágítás, ezért a politikus egyeztetéseket kezdeményez a fővárosi országgyűlési képviselőkkel.

A központi költségvetés Belügyminisztériumot érintő fejezetéből kiolvasható, hogy az év végével kivezetnék az önkormányzati bevételeket eddig jelentősen apasztó kkv-s iparűzésiadó-kedvezményt, így az említett kisvállalkozások rosszabbul, az önkormányzatok viszont jobban járnak.

(Borítókép: A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városháza dísztermében 2022. április 27-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok