Index Vakbarát Hírportál

Bolondját járatja velünk ma az időjárás

2022. június 9., csütörtök 10:59

Szeszélyes nyári záporok és más csapadékformák lephetik meg az utcára merészkedő embereket csütörtökön. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ugyanis egyre több helyen jelez záporokat és hevesebb felhőszakadást. Ezen a meteorológiailag változékony napon még egy tubát is sikerült lencsevégre kapni.

Csütörtök reggel óta jelentősen változott az Országos Meteorológiai Szolgálat felhőszakadást jelző térképe. Míg a nap korai szakaszában csak néhány kisebb területen jeleztek heves csapadékot, most Magyarország nyugati és déli részén is nagyobb területen riasztanak az intenzívebb időjárási jelenség miatt.

Az OMSZ oldalán azt írja, a légkör az esti és késő esti órákban is aktív marad. A zivatartevékenység pedig csütörtökön éjjel a Dunántúlon és a déli megyékben valószínű. Kiemelik: pénteken is csapadékos időre számíthatunk, lesz, ahol viharossá is fokozódhat az északi szél. Az Országos Katasztrófavédelem Instagram-posztban hívja fel a figyelmet az erős széllökésekre. 

Holnapra viharos szelet ígér a meteorológia. Vigyetek magatokkal bordásfalat, hogy legyen mibe kapaszkodni!

– írták a bejegyzésben.

Újra tubát észleltek az országban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Instagram-oldalán tett közzé egy fotót, melyen egy különleges, de veszélyes időjárási jelenség látható. Mint írják, a tuba talajt nem érő felhőtölcsér, mely a megfigyelések szerint Magyarországon is gyakran előfordul a nyári félévben; leginkább zivatarfelhőből nyúlik alá. Abban az esetben, ha a felhőtölcsér földet ér, tornádóról beszélünk.

Önnél is szakad az eső? Fotózza le!
Küldje el nekünk!

(Borítókép: Éticsiga eső után a városi betonjárdán Kőbányán. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok