Index Vakbarát Hírportál

Villámlással, jégesővel jönnek a zivatarok

2022. június 11., szombat 16:25

Szombaton a nap hátralévő részében napos időre lehet számítani. Záporok, zivatarok főként a középső országrészben fordulhatnak elő, míg az éjszaka első felében mindenhol megszűnik a csapadék.

Általában gomolyfelhős, napos időre számíthatunk délután is. A legkevesebb felhő a nyugati, északnyugati megyékben valószínű. Főként a középső országrészben és a Tiszántúlon elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél nagy területen megerősödik, de zivatarok környezetében is lehetnek átmenetileg erős vagy viharos széllökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között várható. Késő estére 17 és 23 fok közé hűl le a levegő – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Főként a Dunántúl keleti részén, illetve a Duna–Tisza közén lehetnek még erősebben felhős körzetek, hajnalra csaknem mindenütt csökken a felhőzet. Az éjszaka első felében mindenhol megszűnik a csapadék. Az északi, északkeleti szelet főleg a Tiszántúlon sokfelé élénk lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 19 fok között alakul.

Figyelmeztetés és riasztás is érvényben van

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint több területen elsőfokú figyelmeztetés és riasztás van érvényben zivatar veszélye miatt.

Mint írják, az alábbi megyékben a zivatar kialakulása mellett elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat:

Szombaton napközben legnagyobb valószínűséggel az ország középső, észak–déli sávjában, illetve a keleti határvidéken alakulhatnak ki zivatarok, de az előző napokhoz képest már kisebb számban. 

Az erősebb gócokat viharos széllökés, jégeső, esetleg nagy csapadék kísérheti.

Az esti, késő esti órákra fokozatosan lecsengenek a zivatarok.

(Borítókép: Zivatar Budapesten, a Fővám téren 2017. augusztus 6-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok