Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferenc: Ez csak egy rendkívül veszélyes, káros, gyalázatos trükk

2022. június 12., vasárnap 16:18

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselőinek országos tanácskozásán mondott beszédet, amelyben arra a kérdésre is választ adott, hogy mi tartja fenn a Nemzeti Együttműködés Rendszerét.

Természetesen fájó egy választási vereség, és kötelező ilyenkor valamilyen elemzése a múltnak – mondta Gyurcsány Ferenc a DK önkormányzati képviselőinek országos tanácskozásán, majd leszögezte: az elmúlt két hónapban ezt megtették, de a lényegen, hogy mit gondolnak Magyarországról, mi a viszonyuk a hazához, nem nagyon kell változtatni.

A DK elnöke arra figyelmeztetett, „ha az ellenfél beköltözik a lelkedbe, beköltözik a gondolataidba, akkor végül elrabolja a szívedet, és bénítani fogja a cselekvésedet is”, ezután pedig az érintett már nem riválisa az ellenfelének, hanem ha akarja, ha nem, a szövetségese lesz.

Ha engeded, hogy az ellenfeled határozza meg, hogy miről mit mondasz, mi erkölcsös, akkor bár lehet, hogy a te szád mozog, de mögötte az ellenfeled beszél.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, ne engedjék, hogy a hatalom mondja meg, hogyan kell gondolkodni a magyarságról, Trianonról, a rendszerváltozásról, szeretetről, szerelemről, hitről és családról, és azt se engedjék, hogy az legyen a mérce, amit ma a hatalmon lévők gondolnak a konkrét politikai megoldásokról.

A politikus aláhúzta: azok, akik nem mernek, nem tudnak vagy nem akarnak egy demokratikus rendszerben és/vagy „az erő által diktált önkény rendszerében” alternatívát megfogalmazni, akik nem bírják erővel ezt a küzdelmet, bármennyire is tisztességesek, a nap végén nem az új Magyarországot, hanem a ma hatalmon lévők „múltidéző Magyarországát” szolgálják.

Gyurcsány Ferenc szerint két Magyarország vitatkozik

Gyurcsány Ferenc világossá tette, hogy nincs kompromisszum, és el kell utasítani a hatalomnak azt az igényét, hogy azt állíthassa, követelhesse, hogy bármelyik kérdésre csak egyetlen helyes válasz van, mégpedig az, amelyet ő képvisel. Azt is el kell utasítani, ha az egyetlen erkölcsös válasznak a sajátjukat tartják, mert innentől kezdve „nem vita van, hanem megbélyegzés, nem küzdelem, hanem a kiiktatás szándéka, az eltakarítás igénye”.

A korábbi miniszterelnök rögzítette: nem azt mondja, hogy a kormánynak és az ellenzéknek soha semmiben nem lehet egyetértenie, de szerinte az a természetes állapota a parlamentáris demokráciának, ha minden lényeges kérdésben alternatívák nyílt, tiszteletre méltó és jóhiszemű küzdelmében találja meg a nemzeti demokratikus közösség, hogy miben ért egyet.

Itt szó nincsen parlamentáris demokráciáról.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, hogy két Magyarország vitatkozik, „mintha két mozit néznénk”, és ez egy fájdalmas, történelmi küzdelem. Ezt azzal egészítette ki, hogy akik a hatalmon lévők kegyeit keresik felelősnek hitt felszólalásokkal vagy gesztusokkal, nem erősítik, hanem gyengítik az ellenzék erejét, mert nem gesztust kell gyakorolni, hanem küzdeni kell.

A DK vezetője kitért arra is, hogy a Demokratikus Koalíció politikusai törvénytelennek nevezik a kormányt. Úgy véli, ez azért idegesítheti a hatalmat, mert a kormány önmagára akként gondol, mintha maga lenne a törvény, ezért az ilyen felszólalásokkal az identitásukat támadják, és megfosztják őket „attól a politikai felsőbbrendűségtől, ami a hatalomgyakorlásuk alapja”.

Mi tartja fenn a rendszert?

Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy rendszerváltozásra van szükség Magyarországon, a rendszerváltozás szándékának ügyét feladni nem lehet.

Ha igazunk van, akkor hogy a csudába lehet, hogy ilyen hosszú ideig fenn tud maradni egy ilyen rendszer? – tette fel a kérdést a politikus, majd válaszolt is:

A rendszert a polgárok és Magyarország megvédésnek hamis illúziója tartja fenn.

Gyurcsány Ferenc itt több konkrét példát is említett, azt állította, nem igaz, hogy Magyarország mindenkinél olcsóbban kapja Oroszországból az energiát, nem igaz, hogy a lakossági gázártámogatás oda megy, ahol a legnagyobb szükség van rá, nem igaz, hogy a kormány képes volt megállítani a koronavírust, és az sem, hogy a különadókat nem az emberek fogják megfizetni.

A pártelnök úgy gondolja, hogy az ország kormánya a saját hatalmát védi meg a mi kontónkra, de

mint minden illúzió, előbb-utóbb fájdalmas felismeréssel fejeződik be, hogy mindez csak egy rendkívül veszélyes, káros, gyalázatos trükk volt, amelyre mi nem vásároltunk jegyet.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok