Index Vakbarát Hírportál

22 évesen helyettes államtitkár volt, most kiesett a kormányzatból

2022. június 12., vasárnap 16:13

Rácz Zsófiából 22 évesen lett helyettes államtitkár, amihez egy törvénymódosításra is szükség volt. A fiatalokért felelt, kinevezését sok kritika érte, az új kormány helyettes államtitkárainak listáján viszont nem találkozhatunk a nevével.

Novák Katalin, aki még család- és ifjúságügyért felelős államtitkári pozícióban dolgozott, 2019 decemberében mutatta be Facebook-oldalán az új helyettes államtitkárt.

Az akkor 22 éves Rácz Zsófiáról így fogalmazott a későbbi köztársasági elnök:

Zsófi 22 éves joghallgató, korábban Magyarország ENSZ ifjúsági küldötte volt, dolgozott politikai elemzőként is. Nemrég tért vissza Washingtonból, ahol egy féléves ösztöndíjprogramban vett részt. Bízom benne, hogy sikerrel fogja saját korosztályának tagjait képviselni az elkövetkező években.

Rácz Zsófia önéletrajzából kiderül, hogy 2017–2018-ban Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltja volt, valamint elemzőként megfordult az Alapjogokért Központnál is. Az ELTE-n tanult jogot, de diploma nélkül nem nevezhették volna ki helyettes államtitkárnak, ezért módosították a vonatkozó törvényt. Novák Katalin viszont leszögezte, hogy „szó sincs utólagos törvénymódosításról”, mert a helyettes államtitkár akkor még nem kapta meg a kinevezését.

A frissen kinevezett helyettes államtitkár egyébként úgy látta, hogy nem miatta módosították a törvényt:

Ez a törvénymódosítás nem értem, nem miattam, hanem a fiatalokért történt. Itt lehetőség nyílt arra, hogy egy fiatal képviselje a fiatalokat, akkor is, ha a szakmai tapasztalata mellett még nincs meg a diplomája. De kizárólag erre a pozícióra érvényes a változtatás.

Novák Katalin 2020 elején Rácz Zsófia feladatai között említette, hogy neki kell majd a magyar fiatalok álláspontját, véleményét, szempontjait meghallania, megértenie és a megfelelő csatornákon keresztül azokat továbbítania a döntéshozó fórumokhoz. Szintén feladata volt, hogy a kormányzat által a magyar fiataloknak kínált lehetőségeket olyan formában juttassa el, ismertesse meg az érintettekkel, ahogy azt ők „megértik, meghallják”.

Lobbizott is

2020 nyarán Rácz Zsófia arról beszélt, hogy nem volt minden pillanat könnyű, de a negatív hangok ellenére sem bánta meg, hogy belevágott a feladatba.

Ismerve a magam és korosztályom kritikai gondolkodását, biztosan sok kérdés felmerült volna bennem is arra a hírre, hogy kineveztek egy 22 éves helyettes államtitkárt. Azt viszont nem tartom helyesnek, ha bárkit már az előtt megbélyegeznek, mielőtt bizonyíthatott volna. Ennek ellenére szívesen beszélgetek azokkal is, akik megkérdőjelezik a kinevezésem jogosságát

– mondta a Magyar Nemzetnek adott akkori interjújában, ahol a tevékenységét is részletezte: a közigazgatási-minisztériumi munka mellett lobbizik, hogy a fiatalok problémái, felvetései, ötletei eljussanak a kormányhoz.

Rácz Zsófia igyekezett tájékoztatni a fiatalokat a lehetőségeikről és az őket érintő kormányzati döntésekről, szinte folyamatosan járta az országot, és több külföldi útja is volt, részt vett például a novemberi COP26 klímakonferencián Skóciában.

Amikor főnökét felkérték köztársasági elnöknek, arról írt Facebook-oldalán, hogy Novák Katalin a példaképe: „Büszke vagyok arra, hogy a példaképem, mentorom és főnököm, Novák Katalin Magyarország köztársaságielnök-jelöltje, megválasztása esetén első női köztársasági elnöke.”

Rácz Zsófia útja az Emberi Erőforrások Minisztériumától Novák Katalin miniszteri kinevezése után a Miniszterelnökséghez vezetett, majd 2022 május végén átkerült az új Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz, de ahogy vasárnap beszámoltunk róla, felmentették eddigi pozíciójából.

Rácz Zsófia: Nem megyek messzire

Rácz Zsófia Facebook-posztjában arról ír, annak ellenére, hogy kinevezése után szinte rögtön megjelent a koronavírus-járvány, úgy gondolja, hogy eredményekben gazdag és sikeres időszakot tudhat maga mögött az ifjúságpolitikai szektor.

2020-ban még csak egy gondolat volt az, hogy SZJA mentességet kapjanak a 25 éven aluli fiatalok; mára ez valósággá vált. Azok, akik pár éve még csak álmodtak arról, hogy állami támogatással tanulhassanak a világ legjobb egyetemein, azok mára büszke Stipendium Peregrinum ösztöndíjasok. Akik pedig ingyenesen szeretnék megszerezni az első nyelvvizsgájukat és/vagy KRESZ vizsgájukat, ők továbbra is élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Rácz Zsófia hozzátette: „hogy hova tovább, az hamarosan kiderül, de egyet megígérek: nem megyek messzire”. Annyit azért elárult, hogy nem tudja, és nem is szeretné elengedni a szívügyét, az ifjúságpolitikát.

(Borítókép:  Rácz Zsófia 2020. október 1-jén Fotó:  Szigetváry Zsolt / MTI )

Rovatok