Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor elmondta, mi a háborús infláció ellenszere

2022. június 13., hétfő 12:35

A miniszterelnök saját közösségi oldalán tett közzé bejegyzést, amelyben arról ír, hogy mi a háborús infláció ellenszere.

A háborús infláció egyetlen ellenszere a béke – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a hivatalos Facebook-oldalán. 

A kormányfő ezzel a legutóbbi szokásos pénteki rádióinterjújára utalt vissza, ahol arról beszélt, hogy a háborús infláció letörésének legjobb módja a béke. Orbán Viktor szerint 15-16 százalékon lenne az infláció, ha a kormánya nem vezette volna be az élelmiszerárstopot, a benzinárstopot és a rezsicsökkentést.

A miniszterelnök akkor kifejtette, a háború keltette infláció Magyarországot is eléri.

A háborúból, úgy vélem, ki tudunk maradni, de a következmények alól nem húzhatjuk ki magunkat, és ilyen következmény az infláció. Részben a háború hajtja fel az árakat, illetve a Nyugat által elfogadott szankciók is hozzájárulnak ehhez. Egy háborús gazdasági válságot kezelni tudó költségvetést hoztunk létre

– fogalmazott Orbán Viktor.

A kormány június 4-én kihelyezett kormányülésen fogadta el a 2023-as költségvetést, és döntött az extraprofit-különadók kivetésének szabályairól. Az elhúzódó háborús helyzet miatt létrehozott rezsivédelmi és honvédelmi alapba azoknak a szektoroknak kell különadót fizetniük, amelyek extraprofitra tettek szert az elmúlt időszakban. Az intézkedést számos kritika érte, az ellenzéki pártok arra hívták fel a figyelmet, hogy az említett szektorok a különadó miatt tovább emelik majd az árakat, így tesz például a Ryanair, az erről szóló cikkünket itt olvashatja.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. május 30-án. Fotó: Valeria Mongelli/Bloomberg via Getty Images)

Rovatok