Index Vakbarát Hírportál

Jégeső, felhőszakadás – kiadták a figyelmeztetést

2022. június 13., hétfő 14:55

Északnyugat felől egy gyengülő hidegfront szakadozott felhőzete érkezik, amely délkelet felé húzódik – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Késő délutántól az Alpokalján és a Dél-Dunántúlon egy-egy hevesebb zivatar kialakulása sem zárható ki. Az északnyugati, északi szél sokfelé megélénkül, néhol megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 32 fok között valószínű. Késő estére 17 és 23 fok közé csökken a hőmérséklet.

Este az északkeleti megyékben is előfordulhat zápor, zivatar, de késő este mindenütt megszűnik a csapadék, csökken a felhőzet, és a legtöbb helyen kiderül az ég. A szél több helyen élénk marad, a Zemplénben és a Nyírségben azonban erős lökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, de a szélvédett északi völgyekben ennél néhány fokkal hidegebb is lehet.

Felhőszakadás és zivatarok jönnek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető jelzése szerint északnyugat felől hidegfront érkezik, amelynek hatására több helyen lehet számítani zivatarok kialakulására a Dunántúl nyugati felén. A délnyugati országrészben délután egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt. A zivatarok miatt több helyen első fokú riasztást adtak ki több járásra.

Alacsonyabb valószínűséggel a Dunántúl keleti felén, illetve késő délutántól, estétől az Északi-középhegység térségében is előfordulhat egy-egy zivataros góc. A zivatarok miatt első fokú figyelmeztető jelzés van érvényben.

A cellákhoz viharos, akár óránkénti 80 kilométeres sebességű széllökés, jégeső és intenzív csapadék, a nyugati, délnyugati tájakon felhőszakadás társulhat. A meteorológiai szolgálat felhőszakadás miatt is kiadta az első fokú figyelmeztetést.

Az éjszakai órákra fokozatosan stabilizálódik a légkör.

(Borítókép: Majama Kimimasza / EPA / MTI)

Rovatok