Index Vakbarát Hírportál

Zivatarokkal indul a hét, kiadták a figyelmeztetést

2022. június 13., hétfő 06:08

Hétfőn jobbára napos idő várható, azonban tizenkét megyére zivatarok miatt kiadták a figyelmeztetést. Kedden és szerdán zavartalan napsütés ígérkezik, csütörtökön és pénteken viszont a gomolyfelhőzetből néhol zápor, zivatar is kialakulhat.

Eleinte jobbára napos idő várható, majd késő délelőtt északnyugat felől egy gyengülő hidegfront szakadozott felhőzete érkezik, amely délkelet felé húzódik. Főleg az ország északnyugati, nyugati felén helyenként előfordulhat záporeső, zivatar. Az északnyugati, északi szél sokfelé megerősödik, néhol viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 32 fok között valószínű – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Estére derült vagy gyengén felhős lesz az ég. Késő estig mindenütt lecsengenek a záporok, majd az éjszaka további részében csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél néhol élénk marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 17 fok között alakul.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint tizenkét megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatar veszélye miatt. Mint írják, hétfőn északnyugat felől hidegfront érkezik, amelynek hatására – főként délután – kedvező feltételek lesznek zivatarok kialakulására a Dunántúl nyugati felén. Alacsonyabb valószínűséggel a Dunántúl keleti felén, illetve az Északi-középhegység térségében is előfordulhat egy-egy góc. A cellákhoz viharos széllökés, jégeső és intenzív csapadékhullás társulhat. A délnyugati országrészben a délután folyamán egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt. Estére fokozatosan stabilizálódik a légkör.

Nem lesz zavartalan a napsütés

Kedden a sok napsütés mellett délután átmenetileg megnövekszik a felhőzet, de csapadék nem várható. Az északi, északnyugati szél időnként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 9, 17, délután 22, 27 fok között várható.

Szerdán napos időre van kilátás kevés fátyol-, illetve gomolyfelhővel. Csapadék nem várható. A hajnali 7, 15 fokról délutánra 24 és 29 fok közé melegszik fel a levegő.

Csütörtökön sok, de nem zavartalan napsütés ígérkezik, a gomolyfelhőzetből néhol zápor, zivatar kialakulhat, erre legnagyobb esély a nyugati megyékben van. A változó irányú szél mérsékelt marad. A minimum-hőmérséklet 10, 19, a maximum 25 és 31 fok között valószínű.

Pénteken többórás napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből szórványosan fordulhat elő zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik. Hajnalban általában 15, 20, a délutáni órákban 24, 30 fokot olvashatunk le a hőmérőkről.

(Borítókép: Földi Imre / MTI)

Rovatok