Index Vakbarát Hírportál

Kormányrendelet született róla, még sincs ingyen az életmentő gyógyszer

2022. június 14., kedd 06:14

Továbbra sem kaphatják meg térítésmentesen az adrenalinos injekciós tollat azok, akiknek erre szükségük lenne. Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület tapasztalatai szerint sokan nem értik, miért nem tudják továbbra sem kiváltani ingyen az életmentő gyógyszert.

Május végén egy újpesti óvodában lett rosszul az ötéves Dávid. Az óvónő vette észre, hogy valami nagyon nincs rendben, ezért a kisfiú azonnal adrenalinos injekciót kapott, így tudták stabilizálni az állapotát. Januárban viszont meghalt egy hétéves fiú anafilaxiás sokk miatt, mert nem volt a közelében olyan gyógyszer, amely megmentheti az életét.

A tragédiát követően civil és szakmai szervezetek kezdtek lobbizni azért, hogy az adrenalinos injekciós toll minden köznevelési intézményben legyen készleten. A másik céljuk az volt, hogy a több tízezer forintba kerülő készítményt támogassa a társadalombiztosítás.

Április végén meg is született a kormánydöntés, amely lehetővé teszi, hogy az injekciót ingyen válthassák ki azok, akiknek már volt anafilaxiás rohamuk, emellett 70 százalékos támogatás jár olyanoknak, akiknél nagy valószínűséggel előfordulhat ilyen roham.

Az Anafilaxiás Allergiásokat képviselő Egyesület szerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő azonban még mindig nem adta ki a tb-támogatáshoz szükséges engedélyt. Így változatlanul mindenkinek fizetni kell ezért a gyógyszerért.

A nyár mindig kockázatosabb időszak a súlyos allergiások számára.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az RTL Híradó kérdésére azt írta: folyamatosan tárgyalnak a gyártóval, azért, hogy a készítmény mielőbb felkerüljön a tb-támogatott gyógyszerek listájára. A szakemberek körülbelül hat-nyolc százalékra becsülik a hazai óvodákban és iskolákban az ételallergiás gyerekek arányát, ami azt jelenti, hogy az intézményen belül szinte minden évfolyamban lehet egy vagy két érintett gyermek. 

(Borítókép: Lucas Trieb / Afp)

Rovatok