Index Vakbarát Hírportál

Száműzetésbe vonult az eső, csak kevés felhő rondíthat bele a napsütésbe

2022. június 14., kedd 17:27

A szél többfelé megélénkül majd, a napos idő azonban így is megmarad, amit gomolyfelhő övezhet. Szerdán túlnyomóan napos időre számíthatunk, napközben akár 29 fok is lehet.

Kedden a nap további részében a többórás napsütés mellett sok gomolyfelhőre lehet számítani, északára viszont csökken a felhőzet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A prognózis szerint többfelé megélénkülhet az északi, északkeleti szél, estétől már mérsékelt légmozgás valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 14 fok között alakul. Csapadékra nem kell számítani.

Szerdán már egész nap túlnyomóan napos időre van kilátás fátyol- és gomolyfelhőkkel. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 29 fok között valószínű szerdán.

A szél csak helyenként élénkülhet meg, a reggel ugyanakkor hűvös lesz, északon például 10 fok alatti minimumok lehetnek.

Budapesten megdőlt a napi szélrekord

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint június 13-án hidegfront vonult át Magyarország felett. A szél sokfelé megerősödött, nagyobb területen – főként a zivatarok környezetében – viharossá fokozódott.

A fővárosban az esti órákban volt a legerősebb a légmozgás, akkor a János-hegyi állomásukon 22,7 méter/másodperc (81,7 kilométer/óra) széllökést mértek, amellyel megdőlt a maximális napi széllökés budapesti rekordja. 

A korábbi rekord 21,8 méter/másodperc (78,5 kilométer/óra) volt, amelyet 1976-ban regisztráltak Budapest Örsödön.

(Borítókép: Vitorlás jachtok és sporthajók a Balaton vizén felhőfoltos napsütésben. Fotó: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok