Index Vakbarát Hírportál

Ma kiderül, hogy megemelik-e Orbán Viktor fizetését

2022. június 14., kedd 06:53

A különleges jogrenddel, a kormányzati igazgatással, valamint a miniszterelnök és a miniszterek fizetésével összefüggő törvényjavaslatról határoz keddi ülésén az Országgyűlés – írja az MTI.

Az Országgyűlés hétfői ülésnapjának vitáiról ebben a cikkünkben számoltunk be. A délelőtt kilenc órakor kezdődő keddi parlamenti ülésen a napirend előtti felszólalások után tartanak zárószavazást arról a törvénymódosításról, amelyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtott be.

Ez a törvénymódosítás érinti a miniszterelnök és a miniszterek fizetését, továbbá bizonyos, a honvédelemmel, gazdaságfejlesztéssel és a kormányzati igazgatással összefüggő változtatásokról is dönthetnek a törvényjavaslat elfogadásával. 

Ezenkívül kedden megkezdődik a honvédelmi adatkezelésekről szóló, indoklással együtt 134 oldalas törvényjavaslat tárgyalása a parlamentben. A kormány azzal indokolja a honvédelmi célú adatkezelési szabályok felülvizsgálatát, hogy a különleges jogrend újraszabályozása miatt új honvédelmi törvény lép hatályba idén novemberben. 

Az Országgyűlés ezenfelül megvitatja az Állami Számvevőszék 2021-es szakmai tevékenységéről és az intézmény működéséről szóló beszámolót is. Általános vita lesz továbbá a magyar kormány és a Visegrádi Szabadalmi Intézet közötti székhely-megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatról, amely rendezi az intézet jogi státuszát, illetve meghatározza a tisztségviselőknek biztosított mentességek és kiváltságok körét.

Szó esik továbbá a Nagy-Britanniával kötött beruházásvédelmi egyezmény megszüntetéséről, amelynek az uniós jogharmonizáció lenne a célja. Ezenfelül kedden kihirdetik az Ománnal kötött, a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló megállapodást is az Országgyűlésben.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülésére Brüsszelben 2022. május 30-án. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok