Index Vakbarát Hírportál

Lejárt a moratórium, akár 30 ezer embert is veszélyeztethet a kilakoltatás

2022. június 15., szerda 10:44

A meghosszabbított moratórium a mai napon lejárt, így újra elkezdődhetnek a kilakoltatások. A 10 ezer végrehajtási eljárás 20-30 ezer embert veszélyeztet, ezért A Város Mindenkié csoport (AVM) levelet írt a parlament két kormánypárti frakcióvezetőjének, azt kérve, hogy hosszabbítsák meg a kilakoltatási moratóriumot a háborús veszélyhelyzet végéig.

Emlékeztettek, a május 25-től hatályba lépő háborús veszélyhelyzetet az élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonság védelmében vezették be, így a rendkívüli intézkedések kiterjedhetnének a kilakoltatások megtiltása révén a családok lakhatásának védelmére is.

Mivel a június 6-án elküldött megkeresésre sem Kocsis Máté, sem Simicskó István nem reagált, az AVM az önkormányzatokhoz fordult, azt javasolva számukra, hogy 

az önkormányzati tulajdonú lakások esetében, saját hatáskörben eljárva, vezessék be az elhelyezés nélküli kilakoltatások tilalmát.

Vannak olyan budapesti városrészek, amelyek már korábban éltek is ezzel a lehetőséggel: a VIII., a IX. és a XIV. kerületi önkormányzatok nem használják az elhelyezés nélküli kilakoltatás eszközét a saját tulajdonú ingatlanjaikban lakókkal szemben. 

Szorgalmazzuk, hogy ezeket a jó példákat átvegye az összes fővárosi kerület, hiszen a fővárosi városvezetések csak összehangolt lakáspolitikával tudnak hatékonyan cselekedni

– írták közleményükben.

A 2020-as téli moratórium és az azt követő járványügyi veszélyhelyzet miatt fenntartott végrehajtási szünet következtében az elmúlt másfél évben nem voltak kilakoltatások. Becslések szerint 10 ezer végrehajtás ragadhatott bent ez idő alatt, azaz 20-30 ezer közé tehető azok száma, akiket ezen a nyáron kilakoltatás fenyeget.

A Város Mindenkié csoport már több mint 11 éve küzd a lakhatási válság felszámolásáért és azért, hogy a lakhatás alapvető emberi joggá válhasson.

(Borítókép: Bődey János / Index)

Rovatok