Index Vakbarát Hírportál

Honvédelmi miniszter: Egyre több fiatal vesz részt honvédelmi oktatásban

2022. június 15., szerda 14:00

Egyre több középiskolás vesz részt honvédelmi oktatásban, és remélhetőleg egyre többen választják a katonai hivatást – mondta a honvédelmi miniszter a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium évzáró rendezvényén szerdán Debrecenben.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte: tanulmányi és sportsikerekben, intézményi fejlesztésben bővelkedő tanévet zár az intézmény.

A debreceni oktatási intézményhez tavaly szeptembertől tagintézményként csatlakozott a nyíregyházi vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium. Szeptembertől újabb két tagintézménnyel bővül: a hódmezővásárhelyi honvéd-középiskola és kollégiummal, valamint a szolnoki honvédkollégiummal – mondta. A miniszter szerint mindez azt mutatja, hogy „jó úton járunk”, egyre többen vesznek részt honvédelmi oktatásban.

„Én szerencsés vagyok, hogy a társadalmi árral szemben az otthon példája őszinte hazafiságra nevelt, de kortársaim és az utánunk jövő nemzedék tagjai közül csak kevesen mondhatják el ezt. Ezért is öröm számomra, hogy egyre több fiatalt látok elköteleződni a honvédelem ügye iránt” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Hozzátette: a 2021/2022-es tanévben 4618 kadét kezdte meg tanulmányait a partneriskolákban. Minden megyében van legalább egy partneriskola, még ott is, ahol korábban nem mutatkozott iránta érdeklődés.

A Honvéd Kadét Program Magyarország 83 településének 110 középiskolájában érhető el, júliusban csatlakozik a 111. középiskola – közölte.

„Addig van nemzeti értékünk és jövőnk, amíg lesznek olyan tettre kész, elhivatott fiatalok, mint önök, akik – reményeim szerint – az élet minden területén megállják majd a helyüket, békében és háborúban egyaránt” – intézte szavait a diákokhoz a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, hogy a háborús és migrációs veszély nem múlt el, a kormány meg akarja védeni polgárait, szándéka azonban csak úgy tud megvalósulni, ha erős hadserege, elkötelezett katonái és hazájukért tenni akaró állampolgárai vannak. Reményét fejezte ki, hogy az iskola diákjai közül sokan választják a katonai hivatást. A magasztos, ám veszélyekkel teli hivatásért cserébe a Magyar Honvédség megbecsült és kiszámítható életpályát kínál anyagi biztonsággal – fűzte hozzá.

A honvédelmi miniszter szerint Magyarország jövője és biztonsága a fiatalságon, az ifjú növendékeken, akár későbbi honvédtisztjelölteken, honvédtiszteken múlik. „A magyar jövőt azok a tettre kész fiatalok jelentik, akik a családot, a közösséget, a nemzetet választják” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Rovatok