Index Vakbarát Hírportál

Több millió forintot csalt ki egy vállalkozótól a korrupt NAV-os

2022. június 17., péntek 14:57

Korrupciós bűncselekmények miatt került őrizetbe egy NAV-os, a gyanúsított letartóztatásáról pénteken dönt a Győri Járásbíróság, közölte a Legfőbb Ügyészség.

Az ügyészségi nyomozók csütörtökön hajtottak végre összehangolt bűnügyi akciót több helyszínen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közreműködésével. A középkorú elkövetőt elfogását követően gyanúsítottként hallgatták ki.

A gyanú szerint a NAV egyik megyei adó- és vámigazgatósága igazgatási ügyintézőjeként dolgozó férfi 2021 decemberében folyamatban lévő adóigazgatási eljárással kapcsolatos információkat árult el az ügyben érintett gazdasági társaság ügyvezető tulajdonosainak. A férfi emellett arról is beszélt, hogy hivatalos személyek megvesztegetésével – amelyre hivatkozva milliós nagyságrendű ellenszolgáltatást kért – elérhető, hogy az ügyben ne induljon büntetőeljárás.

2022 áprilisában az ügyintéző egy másik személytől – azt állítva, hogy vele szemben adóigazgatási eljárás van folyamatban – hivatali működésével kapcsolatban kért nagyobb összegű pénzügyi ellenszolgáltatást. Később a férfi újból beszélt a vállalkozóval, és arra hivatkozva, hogy súlyosbodott az eljárás, további kétmillió forintot kért. Az ügyintéző összesen négymillió forintot csalt ki a vállalkozótól.

A gyanúsított nem tett vallomást, letartóztatásáról pénteken dönt a Győri Járásbíróság. A minősített befolyással üzérkedés bűntette két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, azonban jelen esetben a büntetési tétel felső határa – a halmazati szabályokra tekintettel – tizenkét év, közölte az ügyészség.

Rovatok