Index Vakbarát Hírportál

Élvezze ki ezt a hétvégét, mert hétfőn lecsap a fullasztó hőség

2022. június 18., szombat 16:38

A szombati nap után vasárnap is száraz, napos idő várható, napközben akár 34 fok is lehet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A jövő héten még ennél is melegebb időjárásra lehet számítani.

A meteorológiai szolgálat azt írta, hogy szombat délután csak kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarhatja meg a napsütést (főként az ország keleti területein), estére viszont az Alföldön is mérséklődik a légmozgás. Vasárnap napközben a déli szél főleg a Dunántúlon és az Északi-középhegységben, valamint a Fertő tó térségében élénkül meg. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szombat éjjel általában 11 és 19 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél kissé hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 29 és 34 fok között valószínű.

Az előrejelzés szerint a hétvégén veszélyes időjárási jelenségre nem kell számítani, egy kivételtől eltekintve: az extrém magas UV-sugárzás miatt szombaton és vasárnap több megyére is figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok.

Hétfőn még melegebb lesz, utána jön a lehűlés

Az Időkép azt írja, hogy hétfőn kánikulára lehet számítani, és

a hőmérsékleti csúcsértékek aznap a 36-37 fokot is elérhetik.

Közlésük szerint az Alföldön, valamint Budapest környékén lesz a legmelegebb aznap. Hozzátették azt is, hogy hétfőn is extrém magas lehet majd az UV-sugárzás mértéke a 11 és 16 óra közti időszakban. 

Hétfő este, illetve kedd hajnalban viszont már egy hidegfront érkezik Magyarország fölé nyugati irányból, ami véget vet a hőségnek egypár napra. 

(Borítókép: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok