Index Vakbarát Hírportál

Édesanyja dobhatta le a szőlőhegyről a sérüléseibe belehalt csecsemőt

2022. június 18., szombat 07:53

Traumatikus sérüléseket szenvedett, édesanyja ledobhatta a hegyről, majd magára hagyta újszülött gyermekét a márfai szőlőhegyen. Az orvosi ellátás ellenére a másnap meghalt csecsemő horvát állampolgárságú édesanyjára akár életfogytiglani börtönbüntetés várhat, amennyiben bebizonyosodik, hogy előre kitervelte és különös kegyetlenséggel hajtotta végre tettét.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, belehalt sérüléseibe az a csecsemő, akit a rendőrség talált meg a márfai szőlőhegyen. Mint kiderült, az újszülött horvát édesanyja azért jött Magyarországra, hogy világra hozza gyermekét, majd magára hagyta. 

A kutatás alatt a kollegák egy olyan szövetdarabot találtak, amiről megállapítottuk hogy méhlepény. Ez volt aztán az indikáció, ami a kutatások kiterjesztéséhez vezetett. Ennek következményeként néhány órával később a márfai szőlőhegyen megtaláltuk a körülbelül két kilogrammos lány újszülöttet élő állapotban

– nyilatkozta az ATV Híradójának Angyal Miklós rendőrorvos, a BMRFK főnyomozója.

A csecsemő halálát ugyan az őt ellátó orvosok szerint kihűlés, kiszáradás és alacsony vércukorszint okozhatta, emellett traumás sérüléseket is szenvedett.

Zúzódások voltak a csecsemőn

A helyszínre keresőkutyával érkező rendőröknek és a rendőrorvosnak azonnal feltűnt, hogy a csecsemőn zúzódások vannak, aki amiatt arra következtet, hogy

a gyermeket édesanyja ledobhatta a hegyről.

A mindössze 2 kilogrammos csecsemő ezt követően egész éjjel ellátatlanul feküdt az erdős területen, ahol 12 foknál nem volt melegebb. 

Végső soron egy keringési-légzési elégtelenség lépett fel súlyos vérképes eltérésekkel. Ugyanakkor még maga a trauma is okként említhető, hisz a sérülései alapján zuhant is a gyermek. Látszott, voltak is erre utaló jelek is a csecsemőn

– részletezte a megrázó esetet Szász Mária, a PTE Gyermekklinikájának főorvosa.

A kislány állapotát ugyan a kiérkező orvosok stabilizálták, majd mentőhelikopterrel a pécsi kórházba szállították, ahol azonban másnap az ellátás ellenére életét vesztette.

Az anya állítja, semmire nem emlékszik

Az anya azt állította az őt kihallgató rendőröknek, hogy nem emlékszik a történtekre, sőt arra sem, hogy szült volna. Annak ellenére, hogy horvát állampolgár az ügyet a magyar hatóságok fogják vizsgálni, mivel itt történt az eset. 

Ebben az esetben külföldi társszervektől segítséget kérhetnek bűnügyi jogsegély keretében a hatóságok, azzal hogy kiadható a külföldi államban lakó elkövető akár a büntető eljárás folyamán, ha pedig távollétében elítélik, akkor a büntetését hazánkban kell letöltenie

– magyarázta Meggyes Attila ügyvéd.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy az édesanya előre kitervelte a csecsemő megölését, és a bíróság megállapítja, hogy tettét különös kegyetlenséggel követte el, akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhetik, amelyet valamely magyar büntetésvégrehajtási-intézményben kell majd letöltenie. 

Rovatok