Index Vakbarát Hírportál

Elstartolt a III. Tisza-tavi PET Kupa

2022. június 19., vasárnap 11:39

Tizennégy pillepalackokon lebegő hajóval és kenus különítménnyel startoltak el a szemétgyűjtő csapatok pénteken a folyótisztító és hulladékgyűjtő III. Tisza-tavi PET Kupán Tiszafüredről.

Több mint kétszáz petkalóz saját készítésű tutajjal Tiszafüredtől Tiszanána-Dinnyéshátig gyűjti a hulladékot a Tisza-tóról és az ártéri erdőkből vasárnapig. A kormány célja a Kárpát-medence környezetének megóvása, amelyben a Tisza-tó megtisztításának kiemelt szerepe van – mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára pénteken Tiszafüreden.

Keszthelyi Nikoletta elmondta, 

a HulladékRadar applikációval a lakosság is segíteni tudja a hatóságok munkáját a hulladék felszámolásában.

Hozzátette, a PET Kupa civil kezdeményezés, amelyet a Technológiai és Ipari Minisztérium és jogelődjei évek óta támogatnak, idén például harmincmillió forinttal. A helyettes államtitkár a kezdeményezést nemzetközi szinten is példaértékűnek nevezte.

A hulladék újratermelődik

Ujvári Imre, Tiszafüred fideszes polgármestere elmondta: sokat tettek a Tisza-tó megtisztításáért az elmúlt években is, de a hulladék az árhullámmal időnként újratermelődik. Ez ellen ellen veszi fel minden évben újra és újra a közösség. Lovas Attila, a Közép-Tiszai-Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) igazgatója pedig üdvözölte, hogy az eseményen számos fiatal is van, akik ösztönözhetik környezetüket a természet megóvására.

Tamás Zsolt, a PET Kupa versenyigazgatója megköszönte az önkéntesek munkáját, Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója pedig arról beszélt, hogy a Tisza-tó vizes élőhely, turistaparadicsom és jó példa arra, hogy az ember nemcsak pusztítani képes, hanem csodálatos élőhelyet létrehozni is. Kiemelte, hogy a versenyre a kárpátaljai Ungvárról is érkeztek pedagógusok.

A résztvevők biztonságát a Felső-Tiszai Búvár és Vízimentő Egyesület hajóegységei felügyelik. A versenyt záró eredményhirdetés és díjátadó a Tiszanána-Dinnyéshát Kikötőben, június 19-én, vasárnap, lesz – számolt be az MTI a közlemény alapján.

Rovatok