Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a figyelmeztetést: perzselő hőség és jégeső jön

2022. június 20., hétfő 06:35

Nagyrészt felhőtlen, napos idő várható. A délutáni órákban azonban hidegfront érkezik, ami miatt zivatarokra kell számítani.

Zavartalan napsütésre számíthatunk a nap első felében. A késő délutáni óráktól azonban nyugat felől magas szintű felhőzet sodródhat fölénk, később pedig egy hidegfront szakadozott felhőzete is eléri Magyarországot.

Késő délután, estefelé a nyugati határvidéken fordulhat elő helyenként zápor, zivatar. A délnyugati szelet többfelé élénk lökések kísérik, majd a front érkezésével északnyugatira fordul a légmozgás, és már erős széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között valószínű. Késő estére 21 és 26 fok közé hűl le a levegő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint délutánig kritériumoknak megfelelő veszélyes időjárási jelenség nem lesz. A délutáni órákban a nyugati határhoz közeli területeken egy-egy zivatar besodródhat az országba. Az esti óráktól pedig egy nyugat felől érkező hidegfronthoz kapcsolódóan főként a Dunántúl északi felén lehet számítani zivatarokra, melyek kelet felé mozogva várhatóan fokozatosan gyengülni fognak, és az éjféli órákig a középső országrészt is elérhetik.

A Dunántúlon helyenként hevesebb zivatarok is előfordulhatnak, melyeket viharos, akár óránkénti 90 kilométeres sebességű széllökés, jégeső és intenzív csapadék kísérhet.

A nagy hőség miatt több megyében elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

(Borítókép: Kallos Bea / MTI)

Rovatok