Index Vakbarát Hírportál

Nógrádi György: Senki nem akar megdögleni és harmadik világháborút

2022. június 20., hétfő 12:53

Amerika az egyetlen meghatározó globális játékos, amely katasztrófába viszi a világot – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Szerinte a jelenlegi háború leginkább egy orosz–amerikai szembenállás. Elmondása szerint Kijev azon dolgozik, hogy megfordítsa a háború menetét.

Nem az Egyesült Államok felelős az élelmiszerhiányért, azonban az egyetlen meghatározó játékos, amely katasztrófába viszi a világot – fogalmazott Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az Ultrahang vasárnapi műsorában.

Szerinte az orosz parlamentben naponta színre lép valaki, és elmondja újabb és újabb követeléseit. Elmondása szerint volt olyan, aki javasolta a balti államok megtámadását.

Nekem meggyőződésem az, hogy rengeteg a putyini propaganda, de senki nem akar megdögleni, és senki nem akar harmadik világháborút

– mondta Nógrádi György, aki szerint Oroszország ugyanúgy reagál, ahogy vele is bánnak. A szankciókra például a gázellátás csökkentése volt a válasz.

A szakértő elmondta, hogy Ukrajna területének 20 százalékát foglalták el. Emlékeztetett, hogy a kijevi vezetés korábban azt kérte, hogy engedjék el a teljes államadósságot. Szerinte ez csak akkor valósítható meg, ha a másik fél vevő erre.

A másik fél addig vevő, amíg az ukrán célok egyeznek a nyugati célokkal, és Oroszországot gyengíteni tudják

– tette hozzá.

Elmondása szerint az ukrán haditechnika 30-50 százalékát semmisíthették meg. Az országot azonban folyamatosan támogatják modern fegyverekkel. Kiemelte, hogy az ismeretlen, hogy Oroszországnak pontosan milyen veszteségei vannak, de neki csak Kínával van megállapodása.

Szerinte amíg Ukrajna garantálja, hogy gyengíti Oroszországot, addig támogatják.

Az ukrán vezetés elmondása szerint azt tervezi, hogy augusztusra megfordítja a háború menetét, azonban véleménye szerint ez nem fog sikerülni. Ukrajnának azonban fontos lenne, hogy előnybe kerüljenek, ugyanis a tárgyalásokon ez jobb pozíciót biztosítana nekik.

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok