Index Vakbarát Hírportál

Kevés helyen lesz eső, de ott elverhet mindent jég

2022. június 21., kedd 16:51 | aznap frissítve

Kedd késő délután és este az ország nagy részén derült idő várható, csak néhol alakulhat ki kisebb zápor és zivatar – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Az ország nagyobb részén derült vagy gyengén fátyolfelhős idő várható, de a Délnyugat-Dunántúlon több lesz a felhő, ott elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. Az északias szél mérsékelt lesz, de zivatar környezetében megerősödhet a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 19 fok között alakul, de a hidegre érzékeny helyeken ennél pár fokkal hidegebb lehet.

Szerda reggelre nyugat felől egyre több magas szintű felhőzet érkezik, általában többórás szűrt napsütés valószínű. Délutántól azonban egyre több helyen várható zápor, zivatar, majd eső is. Szélerősödés csak zivatar körül lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 32 fok között valószínű, az Alföldön lesz melegebb.

Öntözés jön nyugatra

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint kedden napközben a déli területeken néhány zivatar sem kizárt, illetve a nyugati területekre is besodródhat egy-egy. Az éjféli órákban a délnyugati országrészbe is érkezhetnek nyugat, délnyugat felől zivatarok, amelyeket viharos széllökések és jégeső kísérhet.

Közösségi oldalán a meteorológiai szolgálat is felhívta a figyelmet arra, hogy késő délután, éjszaka jöhet majd némi csapadék, illetve szerda estétől is kiadósabb „öntözés” lehet nyugaton, délnyugaton, utána viszont főként egy magassági gerinc alakítja időjárásunkat.

Meleg légtömeg érkezik a magasban, így emelkedni kezd a hőmérséklet

– emelték ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szokásos hőmérsékletanomália-előrejelzése szerint melegebb periódus vár ránk, amelyet a valószínűségi előrejelzések is alátámasztanak. A csúcshőmérsékletek ugyan nem tűnnek borzalmasnak, de

éjszaka egyre kevésbé tud lehűlni a levegő, így sokkal megterhelőbbnek néz ki ez az időszak.

Azt javasolják, hogy szellőztessünk a következő napokban, amennyit csak tudunk.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok