Index Vakbarát Hírportál

Lázár Jánosnak nem változott az álláspontja, nem támogatja a vármegye elnevezést

2022. június 22., szerda 10:45

A vármegyék visszahozatala 2011-ben is felvetődött, Lázár János akkor kritizálta az elképzelést.

Ahogy arról kedden beszámoltunk, a legfrissebb törvényjavaslatok alapján visszatérhet Magyarországon a főispán és a vármegye elnevezés.

A vármegyék visszahozatala már 2011-ben is felvetődött, Lázár János az MTI akkori tudósítása szerint így fogalmazott a kérdésről:

Nem jó történeti aspektusai vannak. […] Sokkal inkább azt gondolom, amit nekem egy hódmezővásárhelyi választó mondott, hogy annak, akinek cseléd vagy napszámos volt a nagyapja vagy dédnagyapja, annak mást jelent a vármegye, mint aki a XII. kerületből szemléli a világot.

A kormánypárti politikus akkor azt is hozzátette: „Egy modern, jövőorientált alkotmányban nincs szükség arra, hogy olyan kérdéseket érintsenek benne, amelyek sértik emberek érzékenységét, vagy amelyeknek a XXI. század Magyarországához semmi közük nincs.” Lázár János reményét fejezte ki, hogy a „józan ész felülírja az érzelmeket”.

A tegnapi törvényjavaslat megjelenése után a 444 érdeklődött Lázár János álláspontjáról. Választ Krakkó Ákostól, az építési és beruházási miniszter sajtófőnökétől kaptak: „Lázár János álláspontja nem változott, a szavazata is ehhez fog igazodni.”

(Borítókép: Lázár János 2020-ban. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok