Index Vakbarát Hírportál

A DK szerint a kormány tudatosan gyengítette a forintot

2022. június 25., szombat 12:11 | aznap frissítve

A DK ügyvezető alelnöke szerint a magyar kormány tehet arról, hogy az emberek pénze egyre kevesebbet ér.

Molnár Csaba, a DK EP-képviselője, ügyvezető alelnöke szerint Orbánék felelősek a forint összeomlásáért, bármit is hazudnak. Ezt mutatja a környező országok valutáinak erősödése is.

A múlt héten nem telt el úgy nap, hogy a forint euróárfolyama ne csúszott volna túl a 400 forint feletti lélektani határon. A magyar fizetőeszköz története leggyengébb napjait éli, a legtöbb elemző pedig nemhogy javulásra nem számít, hanem egyenesen 450 forint körüli euróárfolyamot jövendöl – közölte a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke szombaton.

Hiába okolja a kormány az orosz–ukrán háborút, a régiós valuták közül a forint az egyedüli, ami naponta kap újabb pofonokat: sem a román lej, sem a horvát kuna, de még a forinthoz hasonló besorolású lengyel złoty és cseh korona sem állt bele úgy a földbe, mint a forint – tette hozzá.

A DK szerint a történelmi forintválság első számú felelőse Orbán Viktor törvénytelen kormánya. Ide vezetett, hogy Orbánék az elmúlt években tudatosan gyengítették a forintot, hogy így szolgálják ki az olcsó magyar munkaerővel az eurómilliárdos árbevételű külföldi cégeket.

Orbán azért mutogat másra, mert ő is pontosan tudja, hogy a 400-as euróárfolyam egyenes következménye az éveken keresztül tudatosan gyengített forintnak és az összeomló gazdaságpolitikának. Ennek az árát pedig a magyar emberek fogják megfizetni azzal, hogy a pénzük egyre kevesebbet ér, miközben a rekordmértékű infláció és az orbáni megszorítócsomag összes terhe zúdul a nyakukba – áll a DK közleményében.

Rovatok