Index Vakbarát Hírportál

Júliustól sem kell fuvarozási engedély az ukrán teherautókra

2022. június 26., vasárnap 13:26

A Technológiai és Ipari Minisztérium tájékoztatása szerint ez a lehetőség eredetileg csak június végéig lett volna érvényben, ám az ideiglenes intézkedést ismét meghosszabbították.

Júliustól sem kell fuvarozási engedély az ukrán teherautókra – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.

A tárca felidézte, Magyarország áprilisban vezetett be átmeneti könnyítést a háborús helyzet miatt az ukrajnai áruellátás biztosítása érdekében.

Az ukrán közúti fuvarozók mentesülnek a fuvarozási engedély használatának kötelezettsége alól, ha Ukrajnába tartanak, vagy onnan érkeznek Magyarországra. Ez a lehetőség a korábbi döntések alapján június végéig lenne érvényben, ám az ideiglenes intézkedést ismét meghosszabbítják

– olvasható a közleményben.

Az indoklásban szerepel, hogy a háború miatt más országok fuvarozói jellemzően elkerülik Ukrajnát. Így szinte kizárólag ukrán teherautók juttathatják el a szomszédos országba a létfontosságú élelmiszereket, gyógyszereket is. Az ukrán fuvarozók azonban adminisztratív kötelezettségeiket csak rendkívüli nehézségek árán, sok esetben egyáltalán nem képesek teljesíteni.

A TIM közlése szerint a teherforgalom és az áruellátás biztosítása érdekében az ukrán vállalkozások fuvarozási engedély nélkül hajthatják végre a Magyarország és Ukrajna területét érintő kétoldalú és tranzitfuvarozási műveleteiket.

A mentességet ezúttal az Európai Unió és Ukrajna között előkészületben lévő közúti árufuvarozási megállapodás megkötéséig hosszabbítják meg, amely hatályban maradásáig rendezi majd a kétoldalú és a tranzitfuvarozások ügyét. Az engedélymentes közlekedésnek köszönhetően az ukrán közúti szállítmányok előzetes regisztrációját sem kell elvégezni a BiReg elektronikus rendszerben. 

„Az ukrán fél kölcsönösségi alapon a magyar fuvarozók számára is fuvarozási engedély használata nélkül teszi lehetővé a tranzit- és kétoldalú műveletek végrehajtását. Az Ukrajna területét nem érintő, Magyarországon áthaladó tranzit- és harmadik országos fuvarozás változatlanul engedélyköteles” – közölte a TIM.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, vasárnapi, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok