Index Vakbarát Hírportál

Annyira durva hőség lesz, hogy megszólalt a rendőrség

2022. június 26., vasárnap 14:49

Hétfőtől csütörtökig harmadfokú hőségriasztást rendeltek el hazánkban. A rendőrség közleményben hangsúlyozza, hogy a nagy meleg a szervezetet is megviseli, az autóval közlekedők a vezetésre is kevésbé tudnak figyelni. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni.

„Hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos” – emlékeztet közleményben a rendőrség. A police.hu-n megjelent tájékoztatóban kiemelték, hogy a hőség a szervezetet is megviseli, ilyenkor csökken a koncentrációs képesség és a toleranciaszint, míg a reakcióidő megnyúlik.

Mint írják, ezek a tényezők növelhetik a balesetek kockázatát, a vezetők nem vagy csak később veszik észre a közúti jelzéseket, későn reagálnak a kialakult közlekedési szituációra, esetleg veszélyhelyzetre. A melegben a közlekedők hajlamosabbak a durvább szabályszegésekre, ingerültebb viselkedésre. A rendőrség ezért a következőket tanácsolja:

Mint arról korábban beszámoltunk, harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot. 

(Borítókép: Fiatal nő egy párakapunál hűti magát a hőségben az egri Széchenyi István utcában 2019. június 26-án. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok