Index Vakbarát Hírportál

Korrupt határellenőrök ellen indult eljárás

2022. június 27., hétfő 11:54

Hivatali kötelességszegés és vesztegetés miatt indult eljárás nyolc határrendész és egy román állampolgár ellen, amiért koholt szabálysértésekkel pénzt csaltak ki a külföldi határátkelőktől még a határ előtt.

Nyolc határrendész és egy román állampolgár ellen indított nyomozást a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt folytat nyomozást.

A gyanú szerint nagylaki határrendészek szolgálatuk során, még a határátkelő előtt rendszeresen állítottak meg külföldi gépjárműveket, és különböző vélt vagy valós szabálysértésekre hivatkozva felajánlották, hogy pénzért eltekintenek a bírság kiszabásától és a szabálysértési eljárások megindításától.

Összehangolt korrupció

Az elkövetők az „összehangolt korrupciós cselekményüket” legalább márciustól folytatták, és egy-egy szolgálat alatt átlagosan 140–260 eurót (56 470–148 900 forint) szereztek, majd azt a nap végén egymás között elosztották úgy, hogy főnöküknek is adtak belőle. A főtiszti rendfokozatú rendőr tevékenyen nem vett részt a korrupciós cselekményekben, de alosztályvezetőként a szolgálatvezényléssel segítette a beosztottak bűnelkövetését.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben múlt pénteken összehangolt akciót is tartottak, amelyben 135-en vettek részt. A tettenérés során külföldi valutákat foglaltak le.

A kilenc elfogott személyből nyolcan rendőrök, míg egy tetten ért társuk román kamionsofőr, aki négy határrendésszel együtt beismerő vallomást tett. Az ügyészség a kilenc gyanúsított közül két gyanúsított letartóztatását indítványozta.

(MTI)

Rovatok