Index Vakbarát Hírportál

Ne dőljön be senki az esőnek, ez még nem a hőség vége

2022. június 28., kedd 09:04

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint az eső ellenére a hőség csak tovább fokozódik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint fokozódó kánikulára és zivatarokra lehet számítani kedden, emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy országszerte elérheti a nagyon erős, néhol akár az extrém szintet az UV-sugárzás. 

A hőség veszélye miatt Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Megérkeztek a frissítő záporok

Éjszaka gyenge, feloszlóban levő hidegfront érkezett, melynek hatására előbb a Dunántúlon (nagyobb számban a Balatontól északra fekvő területeken), mostanra már a főváros térségében is záporok, zivatarok alakultak ki. A csapadékgócok fokozatosan gyengülnek, miközben kelet felé helyeződnek.

Dunsztos lett a levegő a csapadék után, erről árulkodnak a 90 százalék körüli relatívnedvesség-értékek. 

A hidegfront ne tévesszen meg senkit, a hőség csak tovább fokozódik

– közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

A délelőtti órákban a Dunántúl északkeleti, keleti felén, a Duna vonalában, valamint az Északi-középhegység nyugati felében előforduló zivatarok fokozatosan gyengülnek, megszűnnek. Közülük egyet-kettőt kezdetben még intenzív csapadék, viharos széllökés és kisebb eséllyel apró szemű jég kísérhet.

A késő délutáni, kora esti óráktól főként a Dunántúl nyugati, északnyugati megyéiben pattanhatnak ki zivatarok, melyek azonban hevesebbek is lehetnek, viharos kifutószél, jégeső és intenzív csapadék társulhat hozzájuk. Kialakulásuk helye és pályája azonban bizonytalan, egyes forgatókönyvek szerint az előfordulásuk az országhatáron kívül valószínű.

(Borítókép: Zivatarfelhők Nagykanizsa felett 2022. június 13-án. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok