Index Vakbarát Hírportál

Böjte Csaba a szexuális bántalmazásokról: Példa nélküli az eset, azonnal a hatóságokhoz fordultam

2022. június 29., szerda 18:58 | aznap frissítve

Harminc év börtönre ítélték azt a nevelőt, aki Böjte Csaba gyermekotthonaiban a vád szerint szexuálisan bántalmazott több gyereket. A szerzetes megszólalt az ügyben: elmondása szerint nem is sejtette, hogy ilyen megtörténhet az intézményeikben, de miután megtudta, azonnal a hatóságokhoz fordult.

A Csíkszeredai Bíróság első fokon 30 év börtönbüntetést szabott ki arra a férfira, aki több mint tíz éven keresztül tucatnyi gyermeket bántalmazott. A vádirat szerint a Dévai Szent Ferenc Alapítvány intézményeiben dolgozó nevelő 2007 és 2011 között kiskorúak ellen kétrendbeli nemi erőszakot követett el,

tizenegy esetben szexuális agresszió, szexuális visszaélések, bántalmazás és rossz bánásmód vádpontjában találták bűnösnek a két éve tartó tárgyalássorozatok bizonyítási eljárása során az Azonnali szerint. 

A K. Sz. nevű vádlott 2011-ig dolgozott az alapítvány Szent László Gyermekvédelmi Központjában, ahol az első esetek történtek, ezután a Szent Katalin Gyermekvédelmi Központban került át, ahol a portál birtokába került iratok szerint folytatta a rémtetteket, amire egészen 2016-ig nem derült fény. Kollégái a rendőrségi kihallgatáson azt vallották, hogy a vádlottra nem volt panasz, és nem is sejtették, hogy mi folyik a gyermekvédelmi intézmény falai között. 

Poszttraumatikus stresszben szenved a bántalmazott gyermek

A tusnádfürdői intézményből az egyik gyerek 2013-ban megszökött, és azt mondta, hogy amíg K. Sz. az intézményben dolgozik, nem megy vissza. A ház vezetője, Kolozsvári Tibor 2015-ben a gyermek bátyjának azt tanácsolta, hogy beszéljen az öccsével, mert furcsa dolgokat állít az említett nevelőről – részletezi a portál a birtokukba került vádiratra hivatkozva. A kisfiú akkor azt mondta, hogy K. Sz. súlyosan bántalmazta szexuálisan, bátyja erre azonnal bejelentést tett a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Igazgatóságnál. 2016 júliusában megállapították, hogy a kisfiú súlyos bántalmazások következtében

poszttraumatikus stresszben szenved, amit a gyermekvédelmi szervezet azonnal jelzett az alapítványnak, és eljárást indítottak a férfi ellen.

Ezután derült ki, hogy 2017-ben egy gyerek levelet írt az alapítvány vezetőjének, Böjte Csabának, amelyben említést tett a szexuális bántalmazásokról is. Magyar Hangmegkereste az alapítvány vezetőjét, aki elmondta, hogy azóta is döbbenten állnak az eset előtt. „Amint tudomást szereztem arról, hogy visszaélések történhettek, egyből a hatóságokhoz fordultam. K. Sz. rendszeresen részt vett képzéseken, semmi jele nem volt annak, hogy ilyeneket csinál, de a gyerekeken sem vettünk észre semmit – fogalmazott a szerzetes a lapnak. Az érintett gyermekek egy életre szóló traumát szereztek, ezért gondoskodtak pszichológus segítségéről. 

A ház vezetőjével, Kolozsvári Tiborral kapcsolatos vádakról azt mondta, hogy az ügyet személyesen is kivizsgálta. – Kicsit erélyesebben rászólt a gyerekre, ennyi történt. A gyerekek nagyon hamar és nagyon túlzóan képesek nyilatkozni. De nem akarok bírót játszani, a hatóságok kivizsgálják, mi történt, és majd döntenek – tette hozzá.

Böjte Csaba: Példa nélküli, ami történt

A Magyar Hang kérdésére, hogy hogyan állítják vissza ezek után az alapítványban megrendült bizalmat, Böjte Csaba azt válaszolta: 

Mi Isten nevében fogadjuk be és neveljük a gyerekeket. Hatezer gyermeket neveltünk fel, a most napvilágot látott ügy pedig példa nélküli. A történtekben nekünk is van felelősségünk, azon vagyunk, hogy ilyesmi ne történhessen meg még egyszer. 

Ebben a cikkben a szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Böjte Csaba 2021. október 29-én. Fotó: Mónus Márton / MTI)

Rovatok