Index Vakbarát Hírportál

Marad a hőség, hobbitokat láttak az Alföld felé haladni

2022. június 29., szerda 17:13 | aznap frissítve

Tovább fokozódik a hőség: szerdán és csütörtökön is már az ország nagyobb részén elérheti, meghaladhatja a 27 fokot, sőt az Alföld középső és délkeleti részén egyes helyeken a 29 fokot is a napi középhőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető jelzése szerint szerdán a délutáni óráktól kezdve nő a zivatarhajlam, elsősorban a Dunántúl déli és nyugati részein lehetséges zivatarok kialakulása, amelyeket jellemzően viharos széllökések, jégeső, illetve intenzív csapadék kísérhet.

A nyugati, délnyugati határvidéken hevesebb zivatarok előfordulásához is kedvezők a feltételek, arrafelé akár óránként 90 kilométert meghaladó széllökések, illetve nagyobb méretű, két centiméteres jégszemek is előfordulhatnak.

A hőség azonban nem tágít, szerdán és csütörtökön pedig tovább fokozódik.

Estére a legalacsonyabb hőmérséklet általában 16 és 23 fok között alakul, vízpartokon és városokban lesz a melegebb.

Csütörtökön marad a kánikula

Csütörtökön napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Túlnyomórészt száraz időben lesz részünk, de nagyobb eséllyel a Dunántúlon helyi jelleggel kialakulhat néhány zápor, zivatar. A déli, délkeleti szél az északkeleti megyék kivételével megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 39 fok között valószínű.

Közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat a J. R. R. Tolkien angol író legismertebb művéből, A Gyűrűk Urából ismertté vált szállóigékkel próbálta kicsit jobb kedvre deríteni a lakosságot.

Egy hőhullám mind felett

– írták a bejegyzésben. A hőtérkép sem úszta meg, ugyanis azon az áll: „Nem mondjuk azt, hogy forróság lesz, de két hobbit elindult az Alföldre egy gyűrűvel.” Az előzetes adatok szerint a napi melegrekord is megdőlt. „Több mérőállomásunkon is meghaladta a hőmérséklet ez eddigi 37,9 fokos, 1994-es rekordot” – olvasható a bejegyzésben.

(Borítókép: Komka Péter / MTI)

Rovatok