Index Vakbarát Hírportál

Rákapcsol a kánikula, kiadták a harmadfokú figyelmeztetést a hőség miatt

2022. június 29., szerda 10:53

Harmadfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt szerdára, csütörtökre és péntekre. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot.

Tovább fokozódik a hőség: szerdán a délkeleti szél nagy területen megélénkül, nyugaton néhol megerősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 38 fok között valószínű, késő estére 24 és 30 fok közé hűl le a levegő. Harmadfokú figyelmeztetés Békés megyében és Csongrád-Csanád megyében van érvényben, másodfokú figyelmeztetést pedig Vas megye és Zala megye kivételével az ország többi megyéjére adtak ki.

Csütörtökön jobbára napos idő várható kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Általában száraz időre számíthatunk, de néhány lokális zápor, zivatar előfordulhat. A délkeleti szél több helyen megélénkül. A hajnali 15–23 fokról délutánra 32 és 38 fok közé melegszik fel a levegő.

A meteorológiai szolgálat harmadfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt három megyére csütörtökön és pénteken. Békés megyében, Csongrád-Csanád megyében és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a napi középhőmérséklet 29 fok felett valószínű. 

Pénteken általában sok napsütés várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Helyenként előfordulhat zápor, zivatar, ezek valamivel nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulhatnak ki. A déli szél több helyütt megélénkül, zivatar térségében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. Hajnalban általában 16–24 fok valószínű. A délutáni órákban 34 és 39 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Óvatosan a tűző nappal!

A meteorológiai szolgálat és az országos tiszti főorvos hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Az országos tiszti főorvos három fokozatot rendelhet el, döntése értelmében csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztás van érvényben.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyomatékosan kéri az ország lakosságát, hogy a nagy melegben ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon óvintézkedések nélkül:

Kérték továbbá, hogy a járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók se napozzanak 11–15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.

Németh Lajos szerint életvitelbeli változásokra van szükség a napokban tapasztalható hőség miatt. Az ismert meteorológus az Indexnek beszélt arról, mire kell odafigyelniük az embereknek ebben a veszélyesen forró időszakban – erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

(Borítókép: Fiatalok lógatják a lábukat a vízbe a hőségben az Akvárium Klub tetőmedencéjénél, a fővárosi Erzsébet téren 2016. június 24-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok