Index Vakbarát Hírportál

Újabb magyar munkáltató vezeti be a négynapos munkahetet

2022. július 1., péntek 16:07

Egy pécsi kisvállalkozás is a négynapos munkahét mellett döntött. A Cubicfox, egy IT-szektorban tevékenykedő cég nagy reményeket fűz a változáshoz. Pentz Thomas, a Cubicfox ügyvezetője arra számít, hogy a lépés hatására növekedik a munkavállalók hatékonysága, mivel a hosszabb hétvége még több lehetőséget nyújt számukra.

Magyarországon elsőként a Magyar Telerom döntött úgy, hogy kísérleti jelleggel bevezeti a négynapos munkahetet. Ugyan egyes országokban egyáltalán nem számít szenzációnak a csökkentett munkanap, hazánkban sokakat hozott izgalomba a telefonszolgáltató elhatározása. Utánuk Szombathelyen gondolták azt, hogy négynapos munkahéttel teszik vonzóbbá a hivatali munkát. Ott a független szombathelyi önkormányzati képviselő, Czeglédy Csaba volt az ötletgazda.

A képviselő az Indexnek adott interjújában kiemelte: arra számítanak, hogy a módszer mind a dolgozók elégedettségét, mind a hatékonyságot növeli.

Ha a dolgozó kevésbé stresszes és jóval kipihentebb, jobban tud koncentrálni a munkára

– fejtette ki. 

Újabb cég döntött mellette

Most a sok embert foglalkoztató, nagyobb infrastruktúrával rendelkező Magyar Telekom és a szombathelyi önkormányzat mellett egy pécsi kisvállalkozás is kipróbálja a kevesebb munkanappal való operálást. A Cubicfox nevű, az IT-szektorban tevékenykedő cég július 1-jétől átáll a jövő modelljére: változatlan fizetés mellett a cég összes dolgozója ezentúl szabadon gazdálkodhat a pénteki napjával.

Pentz Thomas, a Cubicfox ügyvezetője arra számít, hogy a lépés hatására növekedik a munkavállalók hatékonysága, hiszen a hosszabbra nyújtott hétvége még több lehetőséget biztosít számukra, ami a szellemi munkához kiemelt fontosságú.

A kollégák visszajelzései alapján eddig is fontos döntési faktor volt, hogy mennyire tudunk élhető munkakörnyezetet teremteni. Már régóta kerestük a következő lépést, és nagy reményeket fűzünk a változáshoz. Nemzetközi piacra termelő digitális ügynökségként a folyamatos fejlődés az egyik alapvető értékünk, így nem volt kérdés, hogy a frontvonalban szeretnénk lenni ilyen innováció terén is

– idézik lapunkhoz eljuttatott közleményükben az ügyvezetőt.

A vállalkozás a munkavállalókkal való egyeztetés mellett a változás értékelése érdekében felmérést is készít a munkahelyi stressz szintjéről, hogy pár hónap múlva értékelhető legyen a változás eredménye. 

Rovatok