Index Vakbarát Hírportál

Másodfokú vízkorlátozás lépett életbe Solymáron és Szentendrén

2022. július 1., péntek 19:55

Solymáron péntektől másodfokú vízkorlátozást rendeltek el. Ennek értelmében takarékos ivóvíz-felhasználásra kérik a lakosokat, és tiltják a tömlős locsolást és mosást.

Az erről szóló határozat szerint a naponta 10 köbméter átlagfogyasztást meghaladó, gazdálkodó szervezetnek minősülő felhasználóknak a napi fogyasztási igényüket 10 százalékkal szükséges csökkenteniük.

Emellett a vízkorlátozás időtartama alatt Solymár Nagyközség közigazgatási területén a vízfogyasztók kötelesek „a takarékos ivóvíz-felhasználás megvalósítására”. Továbbá tilos minden tömlős locsolás és mosás a település egész területén; az automata öntözőberendezések működtetése; a járdák, utak mosása; a gépjárművek tömlős mosása és a medencék töltése. A másodfokú vízkorlátozás a visszavonásig van érvényben – közölte Solymár polgármesteri hivatala.

A korábban elrendelt elsőfokú részleges vízkorlátozás nem hozott érdemi eredményt, valamint az elmúlt hét rendkívüli magas hőmérsékletű, csapadék nélküli napjai miatt fokozódott a vízfelhasználás, ami a közüzemi hálózatban nyomáscsökkenést, vízhiányt idézett elő regionális szinten – indokolta a döntést a hivatal. Solymáron 16 és 17 óra között ásványvízosztást hirdettek.

Nem lehet helyben orvosolni a problémát

A hőségben megnövekedett vízfogyasztás további emelkedése, valamint műszaki meghibásodás esetén már napok óta nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható több Pest megyei településen. A vízszolgáltató Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. szerdán a fogyasztás csökkentését kérte a fogyasztóktól. A tíz Pest megyei érintett településen a katasztrófavédelem ötfős operatív törzset állított fel.

Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője súlyos vízhiányról számolt be csütörtökön. Elmondása szerint kizárólag helyben nem lehet a solymári problémát orvosolni, ezért a településsel egy vízhálózaton lévő 10 településen – Ürömön, Pilisborosjenőn, Pilisvörösváron, Pilisszentkereszten, Budakalászon, Pomázon, Szentendrén, Pilisszántón, Pilisszentivánon és Csobánkán – is vízkorlátozásra van szükség.

Péntek délután az MTI szerint megérkezett Solymárra és munkába állt a Magyar Honvédség két nyolc köbméteres vízszállító autója is, amellyel megduplázták a tengelyen, vagyis autóval történő vízszállítási kapacitásukat.

Pesthidegkútról viszi a vizet az FKF Solymárra

Megnyitottak egy tűzcsapot Pesthidegkúton, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) munkatársai onnan viszik a vizet Solymárra, ahol jelentős vízhiány lépett fel – jelentette be a főpolgármester közösségi oldalán pénteken. Karácsony Gergely fényképet is csatolt a bejegyzéséhez, ezen az FKF járműve látható, ahogy töltik a pesthidegkúti tűzcsapról.

A főpolgármester bejegyzésében azt írta: Budapest szerencsés helyzetben van, jó minőségű és biztos a vízellátása, az agglomeráció közműveit azonban nem ekkora igénybevételre szabták. 

Budapest vezetése már csütörtökön egy-egy öt köbméteres lajtos kocsit bocsátott Solymár és Szentendre rendelkezésére, a Budapesti Közművek további két, hét köbméteres, ivóvízszállításra fenntartott locsolóautót is küldött Solymárra.

Szentendre is szigorít

A vízhiány miatt szombattól másodfokú fogyasztási korlátozás lép érvénybe Szentendrén. Fülöp Zsolt, a város polgármestere a 24.hu-nak elmondta: a súlyosabb fokozatú korlátozás ideje alatt továbbra is tilos a lakossági fogyasztóknak az öntözés, a medencefeltöltés, az autómosás és minden ehhez hasonló, nagyobb vízigényű tevékenység. Mostantól a nagyfogyasztó vállalkozásoknak (10 köbméter/nap átlagfogyasztás felett) is kötelezően csökkenteniük kell a vízfogyasztásukat. A cégekkel szemben az az elvárás, hogy 10 százalékot faragjanak le az eddigi fogyasztásukból.

Fekete Zsolt hozzátette: éjszaka se kezdjen senki öntözni, mert a vízszolgáltató ebben az idősávban tudja feltölteni a tározókat. A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.-hez tartozó települések polgármesterei pénteken egyeztettek, és világossá vált, hogy

a DMRV rendszere a közeljövőben nem tud majd jelentős kapacitásnövekedést produkálni, ezért fel kell készülni a mostanihoz hasonló vízhiányos periódusokra.

A polgármesterek úgy döntöttek, hogy a fogyasztáskorlátozások skáláját kibővítik, és bevezetik az úgynevezett nulladik fokozatot is, amely arra szolgál majd, hogy a várható kánikulára és következményeire előre figyelmeztessék a lakosságot.

Fülöp Zsolt megköszönte a főváros vezetésének, hogy az elmúlt napokban lajtos kocsikkal segítették a város vízellátását.

Rovatok