Index Vakbarát Hírportál

Vasárnap folytatódik a Fidesz-henger?

2022. július 2., szombat 10:53

Július 3-án robognak tovább az időközi választások, ezúttal több mint húsz településen voksolhatnak az arra jogosultak.

A járványhelyzet miatt több mint 160 elmaradt időközi választást kell pótolni. Az időközik sora május 8-án indult, június 19-én jött a következő kör, június 26-án pedig több mint ötven településen dönthettek a választásra jogosultak. Az eredményekről itt számoltunk be részletesen. Mostani cikkünkben a július 3-ára kiírt időközi választásokat gyűjtöttük össze.

Nem sikerült áttérni kampányüzemmódból munkaüzemmódba

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszavárkonyban azért oszlott fel a képviselő-testület, mert nem tudtak együttműködni a polgármesterrel. Az Átlátszó beszámolója szerint az akkori ülésen még azt sem sikerült eldönteni, hogy fideszes-e a polgármester, Hegedűs István erről úgy fogalmazott, hogy nem a Fidesz támogatottja, csak korrekt viszonyban van azokkal, akik a forrásokat adják.

A polgármesteri pozícióért most vasárnap Bognárné Szabó Melinda lesz a kormánypártok jelöltje, függetlenként indul Hegedűs István és Kuklics Erika. A hat képviselői mandátumért tizenheten állnak rajthoz, tizenhárman függetlenként, négyen a Fidesz–KDNP jelöltjeként.

Jászárokszálláson 2020-ban oszlott fel a képviselő-testület, Gergely Zoltán független polgármester akkor arról tájékoztatta az MTI-t, hogy várakozásával ellentétben a választások utáni feszültségek nem enyhülnek, a testületnek „nem sikerült a kampányüzemmódból” áttérni a „munkaüzemmódba”.

A településvezetői pozícióért három független jelölt indul: Antal Péterné Szerző Ildikó, Gergely Zoltán, Kis-Simonné Goda Éva. A nyolc képviselői székért óriási verseny van: tizennyolcan függetlenként indulnak, hárman a FideszKDNP, egy-egy ember a Demokratikus Koalíció, illetve a Párbeszéd jelöltjeként.

Budaörsön haláleset miatt van szükség egyéni választókerületi időközi voksolásra, három jelölt dolgozik a választók bizalmáért: Török István (Kamaraerdőért Egyesület), Hajdu László (Budaörs Fejlődéséért Egyesület), Bogó Dániel (Megoldás Mozgalom).

Dunaújvárosban is haláleset miatt tartanak időközit, öt jelölttel: Lőrinczi Konrád (FideszKDNP), Novák Istvánné (Rajta Újváros! Egyesület), Badó Péter (Mi Hazánk), Gebei Bálint (független), Hum János (független).

Időközik sora

Nógrád megyében három településen tartanak időközi választást vasárnap. Vanyarcon a tavaly decemberben elhunyt Hrncsjár Mihályné polgármester utódját választják meg, két független jelölt indul a posztért: Szabó Sándor és Kulik András Krisztián.

Nagylócon tavaly július 27-én oszlatta fel magát a képviselő-testület, azzal az indokkal, hogy nem tudnak együtt dolgozni Szalai Gábor polgármesterrel. Most ketten indulnak a polgármesteri tisztségért: Hegedűs Sándor (független) és Szalai Gábor (független). A hat képviselői helyre 32 jelölt lesz, valamennyien függetlenek.

Hugyagon hasonló indokkal oszlatta fel magát a testület, négy polgármesterjelölt van: Bangóné Szilfai Viktória, Baranyai Béla és Lovas Ilona függetlenek, valamint Bodor Gábor, aki a FideszKDNP jelöltjeként indul a polgármesteri székért. A négy képviselői helyre tizennégy jelölt van, tizenkettő független, illetve egy-egy FideszKDNP és Megoldás Mozgalom színeiben induló.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye öt településén választanak polgármestert vasárnap. Bódvalenkén lemondott a község korábbi vezetője, ezért írták ki a szavazást. Most két független jelölt, Beri István és Rusznyák Elemér indul.

Igriciben három független jelölt, Gombos Katalin, Tenczel Gábor és Tóth Sándor méretteti meg magát, a korábbi községvezető meghalt. Meghalt Szőlősardó polgármestere is, most Ritó László és Tóthné Adorján Andrea Mária közül választhatnak a lakosok, mindketten függetlenek. Galvácson egy független jelölt, Filó Gergő száll ringbe. Zádorfalván Farkas Attila, Szabon Tibor, Ruszó Zorán, Lázi Csaba és Gulyás Dénes függetlenként méretteti meg magát, a korábbi polgármester halála miatt írták ki az időközi szavazást.

A fent említetteken kívül is több település választ polgármestert és/vagy képviselőket vasárnap: Újszentiván, Uzsa, Őrtilos, Kisberzseny, Kispáli, Endrőc, Drávasztára, Bogdása, Alsónána, Pátroha, Fazekasboda, Kisdér, Császló, Szamostatárfalva és Szamosújlak.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok